"Det enda stora frågetecknet är den defensiva organisationen på fasta situationer och detta har Ukraina scoutat så det gäller att vi är fokuserade annars så kommer vi att bli straffade hårt."
1 av 7
"Det enda stora frågetecknet är den defensiva organisationen på fasta situationer och detta har Ukraina scoutat så det gäller att vi är fokuserade annars så kommer vi att bli straffade hårt." - Foto: Bildbyrån
"Elmanders fot är redo, Isakssons axel är läkt och Zlatans hår är längre än någonsin och Hamrén har knutit finslipsen."
2 av 7
"Elmanders fot är redo, Isakssons axel är läkt och Zlatans hår är längre än någonsin och Hamrén har knutit finslipsen." - Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
...Jonas Olsson som sitter på bänken.
3 av 7
...Jonas Olsson som sitter på bänken. - Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
Mikael Lustig startar på högerbacken men samtidigt får Andreas Granqvist spela mittback istället för Jonas Olsson.
4 av 7
Mikael Lustig startar på högerbacken men samtidigt får Andreas Granqvist spela mittback istället för Jonas Olsson. - Foto: Efrem Lukatsky/SCANPIX
Dessutom väljer Hamrén att peta...
5 av 7
Dessutom väljer Hamrén att peta... - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Erik Hamrén väljer att spela med Rosenberg istället för Elmander i kväll.
6 av 7
Erik Hamrén väljer att spela med Rosenberg istället för Elmander i kväll. - Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
Rasmus Elm kommer att spela på innermittfältet istället för Anders Svensson.
7 av 7
Rasmus Elm kommer att spela på innermittfältet istället för Anders Svensson. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

"Jag drömmer om en ny nationspsykos"

KRÖNIKA. Nyheter24:s EM-krönikör John Alvbåge om att det äntligen dags för match: "Tiden är inne, timmen har kommit för Dagen-D!"


Följ fotbollsfesten på Nyheter24

Senaste nyheterna, skadeläget, de bästa krönikörerna och mycket mer. I sommar kommer Nyheter24 punktmarkera EM-slutspelet i Ukraina. Vi kommer att finnas på supporterlägret Camp Sweden samt följa Zlatan & Co: på plats i Kiev. Det blir många nyheter om alla EM-länder, mycket webbteve och ännu fler bilder. Följ med oss på den stora EM-resan!

EM-bloggar:

Avgå alla - med Johan Andersson

EM-reportern - med Emil Schälin

Svensk premiär i fotbolls EM går inte att jämföra med så många andra saker. Jag hittar inget just nu som jag kan jämför med detta. Fotbolls VM givetvis men just EM är lite mindre och känslan är att inom oss svenska fans så bor det en dröm om det omöjliga. En dröm om det omöjliga som liknande nationer som Sverige redan varit med om, jag syftar på Danmark och Grekland. Drömmen och chansen om en ny nationspsykos som under sommaren 1994 finns där inne i de svenska skogarna, inne i det svenska folkhemmet. Kanske är 2012 Sveriges år?!

Vi har gått igenom ett kval där vi svävat genom himmel och helvete och nu står vi här, i Kiev och snart ska domaren blåsa igång spektaklet. Känslan här och nu innan avspark är god. Media talar om en skön harmoni och spelarna själva talar om den goda känslan. Bilder ifrån den svenska EM-uppladdningen visar ofta leenden och kramar ifrån Sveriges träningar och just nu precis innan avspark så ser det väldigt bra ut. 

Men vi vet att denna bilden kan suddas ut snabbt, väldigt snabbt. För motståndarna Ukrainas drygt 46 miljoner invånare bär också på en dröm!

Ett gruppspel består av tre matcher. Tre stycken berg som ska bestigas. Jag vill påstå att det första berget är det allra svåraste, det högsta. 

Jag vill varna för Ukraina, hemmanationen är på pappret det absolut svagaste av de tre lagen i gruppen. En match som Sverige SKA vinna om vi ska gå vidare och Sverige brukar ofta prestera sin bästa fotboll då vi är underdogs och har allt att vinna. Nu är vi favoriter och ska vinna och det är inte lätt. 

En hemmanation i en premiärmatch är sjukt tufft men en härlig utmaning samtidigt. En utmaning som bjuder på duktiga motståndare som Tymosjtjuk, Jarmolenko och Sjevtjenko med flera. Spelare som kommer att gå på vatten och ge allt och lite till på hemmaplan.

Jag säger det igen, vi har det tuffaste berget att bestiga i den första matchen och nu är smekmånaden slut. Jag har sjukt svårt för att tippa matchen för jag ser hundra olika scenarion i huvudet. Jag ser en Bulgarien premiär från EM 2004 framför mig där allt funkar men jag ser också en Rysslandsmatch ifrån EM 2008 framför mig då vi blir utspelade. Just därför kanske det blir något helt annat, kanske en jämn och lite halvtrist 1-1 match. Vad vet jag?

Hur som helst så är det verkligen tid för premiär!

Väntan har varit sjukt lång. 

Elmanders fot är redo, Isakssons axel är läkt och Zlatans hår är längre än någonsin och Hamrén har knutit finslipsen. 

Ukraina har laborerat lite med startelvan och gått igenom matförgiftningar och kanske är den nu kortklippta Voronin skadad då han saknades på den sista träningen inför matchen.

Jag skulle vilja säga att det mesta ser bra ut för svensk del inför matchen. Genrepet mot Serbien kändes avslaget då spelarna bara sparade sig inför mästerskapet. Alla ville visa Hamrén men ingen ville skada sig så det var avslaget. Det enda stora frågetecknet är den defensiva organisationen på fasta situationer och detta har Ukraina scoutat så det gäller att vi är fokuserade annars så kommer vi att bli straffade hårt. 

De blågula nationerna ska nu upp i ringen och jag hoppas på en svensk seger men tror på ett oavgjort resultat.

Dagen-D är kommen och nu börjar vi bestigningen av det ukrainska berget!

Heja Sverige!

EM
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

igår 21:16
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.