Martin Olsson, 24, är yngst av dem alla.
1 av 5
Martin Olsson, 24, är yngst av dem alla. - Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
Och 34-årige veteranen Olof Mellberg är äldst. Snittåldern är 27,5 år.
2 av 5
Och 34-årige veteranen Olof Mellberg är äldst. Snittåldern är 27,5 år. - Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
Sveriges backlinje mot Ukraina är yngre än på 20 år när det gäller mästerskapspremiärer.
3 av 5
Sveriges backlinje mot Ukraina är yngre än på 20 år när det gäller mästerskapspremiärer. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
I hemma-EM 1992 var backlinjen i snitt 23,25 år gammal. Janne Eriksson, 24, firar här ett av sina nickmål i turneringen.
4 av 5
I hemma-EM 1992 var backlinjen i snitt 23,25 år gammal. Janne Eriksson, 24, firar här ett av sina nickmål i turneringen. - Foto: Jack Mikrut / SCANPIX
Om Daniel Majstorovic, 36, inte hade skadat sig och missat EM hade snittåldern ökat avsevärt i startuppställningen.
5 av 5
Om Daniel Majstorovic, 36, inte hade skadat sig och missat EM hade snittåldern ökat avsevärt i startuppställningen. - Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Sveriges backlinje - yngst sedan EM 92

Lustig, Granqvist, Mellberg och Olsson. Så här unga har inte svenska mästerskapsbackar varit på tjugo år.


Följ fotbollsfesten på Nyheter24

Senaste nyheterna, skadeläget, de bästa krönikörerna och mycket mer. I sommar kommer Nyheter24 punktmarkera EM-slutspelet i Ukraina. Vi kommer att finnas på supporterlägret Camp Sweden samt följa Zlatan & Co: på plats i Kiev. Det blir många nyheter om alla EM-länder, mycket webbteve och ännu fler bilder. Följ med oss på den stora EM-resan!

EM-bloggar:

Avgå alla - med Johan Andersson

EM-reportern - med Emil Schälin

KIEV. När Sverige gör entré på Olympiastadion i Kiev på måndagskvällen är det med den yngsta backlinjen i en mästerskapspremiär på tjugo år. Mikael Lustig (25), Olof Mellberg (34), Andreas Granqvist (27) och Martin Olsson (24) har en snittålder på 27,5 år.

När Sverige premiärspelade i hemma-EM 1992 mot Frankrike var senaste gången backlinjen var yngre än så. Då var snittåldern otroliga 23,25 år. Äldst var Roland Nilsson på 28 år men sen var det ungtuppar för hela slanten: Jan Eriksson (24), Joachim Björklund (21) och Patrik Andersson (20).

I EM 1992 gick Sverige till semifinal med en så ung backlinje. Det återstår att se hur långt det räcker den här gången.

*****                            

UEFA EURO 2012 TM by Carlsberg ger dig de senaste nyheterna, intervjuerna, klippen och resultaten direkt i din mobil. Du missar inte en enda minut av mästerskapet och det känns som om du satt på självaste fotbollsarenan i EM-finalen. Du hittar också närmaste krog med Bar Finder. Sommaren är räddad!  Appen hittar du här.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!