I genrepet mot Sverige startade Hamrén med nästan samma lag som nu får starta mot Ukraina. På bilden är det bara Anders Svensson som ska bytas ut mot Markus Rosenberg.
1 av 5
I genrepet mot Sverige startade Hamrén med nästan samma lag som nu får starta mot Ukraina. På bilden är det bara Anders Svensson som ska bytas ut mot Markus Rosenberg. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX /
Här är elvan som Lars Lagerbäck ställde upp med i sin sista tävlingslandskamp som betydde något. Därefter mötte Sverige Albanien på Råsunda med ett något yngre lag och Henrik Larsson på bänken.
2 av 5
Här är elvan som Lars Lagerbäck ställde upp med i sin sista tävlingslandskamp som betydde något. Därefter mötte Sverige Albanien på Råsunda med ett något yngre lag och Henrik Larsson på bänken. - Foto: Anders Wiklund / SCANPIX /
Lars Lagerbäck startade bland annat med Mikael Nilsson i backlinjen. I dag spelar Mikael Lustig på hans plats.
3 av 5
Lars Lagerbäck startade bland annat med Mikael Nilsson i backlinjen. I dag spelar Mikael Lustig på hans plats. - Foto: Anders Wiklund / SCANPIX /
Henrik Larsson gjorde sin sista landskamp från start på parken i Köpenhamn.
4 av 5
Henrik Larsson gjorde sin sista landskamp från start på parken i Köpenhamn. - Foto: Anders Wiklund / SCANPIX /
Bredvid honom spelade Zlatan.
5 av 5
Bredvid honom spelade Zlatan. - Foto: Anders Wiklund / SCANPIX /

Hamréns generationsväxling

Sedan Erik Hamrén tog över efter Lars Lagerbäck har Sveriges landslag blivit allt yngre. Bland annat har flera från den tidigare U-21-generationen tagit plats i startelvan.


Följ fotbollsfesten på Nyheter24

Senaste nyheterna, skadeläget, de bästa krönikörerna och mycket mer. I sommar kommer Nyheter24 punktmarkera EM-slutspelet i Ukraina. Vi kommer att finnas på supporterlägret Camp Sweden samt följa Zlatan & Co: på plats i Kiev. Det blir många nyheter om alla EM-länder, mycket webbteve och ännu fler bilder. Följ med oss på den stora EM-resan!

EM-bloggar:

Avgå alla - med Johan Andersson

EM-reportern - med Emil Schälin

KIEV. När Erik Hamrén tog över efter Lars Lagerbäck-eran var det ett ålderstiget lag som han fick ärva. En generationsväxling var nödvändig och äldre spelare som Henrik Larsson och Mikael Nilsson fick lämna.

Hamrén har sedan föryngrat landslaget med 1,5 år sedan Lagerbäcks sista tävlingslandskamp som betydde något - VM-kvalet mot Danmark den 10 oktober 2009 då Sverige också missade VM i Sydafrika 2010.

Då såg laget ut så här:

Andreas Isaksson, 28

Mikael Nilsson, 31

Olof Mellberg, 32

Daniel Majstorovic, 32

Behrang Safari, 24

119 / 4 = 29,75

Rasmus Elm, 21

Anders Svensson, 33

Kim Källström, 27

Samuel Holmén, 25

106 / 4 = 26,5

Zlatan Ibrahimovic, 28

Henrik Larsson, 38

66 / 2 = 33

Sammanlagt: 319 / 11 = 29,0

När Erik Hamrén släppte startelvan mot Ukraina återfinns några av namnen som blivit ett antal år äldre. Men det är en föryngring vi ser. Backlinjen har till exempel aldrig varit så här ung sedan EM 1992,

Andreas Isaksson, 30

Mikael Lustig, 25

Olof Mellberg, 34

Andreas Granqvist, 27

Martin Olsson, 24

110 / 4 = 27,5

Rasmus Elm, 24

Kim Källström, 29

Sebastian Larsson, 26

Zlatan Ibrahimovic, 30

Ola Toivonen, 25

134 / 5 = 26,8

Markus Rosenberg, 29

Sammanlagt: 303 / 11 = 27,5

Efter EM tackar Olof Mellberg för sig. Då tvingas Hamrén att ställa ett ännu yngre lag på planen.

*****                            

UEFA EURO 2012 TM by Carlsberg ger dig de senaste nyheterna, intervjuerna, klippen och resultaten direkt i din mobil. Du missar inte en enda minut av mästerskapet och det känns som om du satt på självaste fotbollsarenan i EM-finalen. Du hittar också närmaste krog med Bar Finder. Sommaren är räddad!  Appen hittar du här.

EM
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stark start av Stark – blågul fajt om OS-plats

1 timme sedan

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

idag 06:30
Vägen till elitfotbollen har varit krokig, men Taha Ali vill inte ha resan ogjord. Malmö FF-stjärnan ser det som sin uppgift att vara en förebild för alla som jagar en dröm. Stora profiler från våra områden behöver engagera sig, säger 25-åringen.

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

idag 06:19
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.