Efter att ha bevakat landslaget på olika sätt i 20 år är det dags för Ola Wenström att skriva krönikor under EM 2012.
1 av 4
Efter att ha bevakat landslaget på olika sätt i 20 år är det dags för Ola Wenström att skriva krönikor under EM 2012. - Foto: Bildbyrån
"Att markera Sjevtjenko är naturligtvis en sak, det har många misslyckats med genom åren, men att hålla en stolpe ska väl inte vara så förbaskat avancerat?"
2 av 4
"Att markera Sjevtjenko är naturligtvis en sak, det har många misslyckats med genom åren, men att hålla en stolpe ska väl inte vara så förbaskat avancerat?" - Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
"Helt plötsligt vågade nästan ingen framåt och alltför många kunde alldeles för lite bakåt."
3 av 4
"Helt plötsligt vågade nästan ingen framåt och alltför många kunde alldeles för lite bakåt." - Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
"Det vi redan säkert vet är att 1–2 mot Ukraina var ett fullständigt och omedelbart fiasko för Hamrénmodellen."
4 av 4
"Det vi redan säkert vet är att 1–2 mot Ukraina var ett fullständigt och omedelbart fiasko för Hamrénmodellen." - Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Wenström: "Vi var sämst i våra bästa grenar"

KRÖNIKA. Nyheter24:s krönikör Ola Wenström tycker inte om det Sverige han fick se emot Ukraina i går.


Följ fotbollsfesten på Nyheter24

Senaste nyheterna, skadeläget, de bästa krönikörerna och mycket mer. I sommar kommer Nyheter24 punktmarkera EM-slutspelet i Ukraina. Vi kommer att finnas på supporterlägret Camp Sweden samt följa Zlatan & Co: på plats i Kiev. Det blir många nyheter om alla EM-länder, mycket webbteve och ännu fler bilder. Följ med oss på den stora EM-resan!

EM-bloggar:

Avgå alla - med Johan Andersson

EM-reportern - med Emil Schälin

”Är alla här?”, undrade Zlatan efter en helusel halvlek. Efter ytterligare en bör vi alla ställa frågan: Var det någon som var där?
1–2 mot Ukraina kan vara början mot ännu ett taktfast uttåg ur ett mästerskap, en genuint otäck fotbollsmarsch vi lärde oss redan för 22 år sen.

Det vi redan säkert vet är att 1–2 mot Ukraina var ett fullständigt och omedelbart fiasko för Hamrénmodellen. I nästan tre år och 30 landskamper har allt i hans ledarskap och lagbygge i grunden handlat om mod, attityd och glädje. Spelarna har – sånär som vid något enstaka undantag – gillat, svarat och levererat. Det har varit total acceptans och full närvaro. Utom när det nu verkligen var dags.

Någonstans på vägen in till det som var den stora debuten för förbundskaptenen och halva startelvan byttes mod till ängslighet, attityd blev rädsla och glädjen varade bara tre-fyra minuter. Möjligen var detta EM underbart just så kort.

Så snabbt gick det från den ena till den andra blågula Milanprofilen att vara där, i huvudrollen. Annars var det verkligen inte många som var på plats. Helt plötsligt vågade nästan ingen framåt och alltför många kunde alldeles för lite bakåt.

Att markera Sjevtjenko är naturligtvis en sak, det har många misslyckats med genom åren, men att hålla en stolpe ska väl inte vara så förbaskat avancerat? I ivern att blåsa upp självförtroendet, i jakten på ”shining” och i önskan om att trivselfaktorn ska öka summan av Sveriges förmåga är det uppenbart att grunderna har glömts bort.

Varför blev vi annars sämst i några av våra bästa grenar; fasta situationer, luftdueller och försvarsspel?

Drömmen om ett rullande, spelande och vinnande Sverige var vacker men vägen till Kiev gick via Amsterdam och verkligheten är nu i stället att vi har ett landslag som jagar i ett ingenmansland, ett mellanting mellan det vi hade och det vi hoppades på.

1-2 i matchen som behövde vinnas och som absolut inte fick förloras var redan vägskälet för Hamrén. Vilken ska vi gå? Den modiga eller den modesta? Båda kan vara rätt men redan till på fredag handlar det om att verkligen välja väg. Och se till att alla är där.

*****                            

UEFA EURO 2012 TM by Carlsberg ger dig de senaste nyheterna, intervjuerna, klippen och resultaten direkt i din mobil. Du missar inte en enda minut av mästerskapet och det känns som om du satt på självaste fotbollsarenan i EM-finalen. Du hittar också närmaste krog med Bar Finder. Sommaren är räddad!  Appen hittar du här.

EM
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Så lever Ludmila Engquist i dag – 23 år efter dopingskandalen

"Vi riskerar att mista medaljörer"

Svensk elitidrott behöver centraliseras, och idrottare och tränare få bättre villkor. Det slås fast i en regeringsrapport. "Vi riskerar att mista medaljörer", säger SOK:s ordförande Hans von Uthmann.

Sävinger gör debut i landslaget

1 timme sedan
Sveriges handbollsherrar åker på träningsläger till Norge och spelar matcher mot USA och Tyskland i sin sista samling innan OS-truppen tas ut.

OS-elden tänd – färdas med båt till Frankrike

2 timmar sedan
Trots molnen över Olympia i Grekland kunde OS-elden tändas, med 100 dagar kvar till sommar-OS i Paris.

Världsettan: "Känslan att det blir tuffare i år"

3 timmar sedan
Han vill hemskt gärna vinna en andra gång. Men i det längre perspektivet är veckans världscupfinal underordnad högsommarens besök i Versailles slottspark. OS är och förblir årets sportsliga höjdpunkt för Henrik von Eckermann.

Chelseatränaren om straffbråket: "En skam"

3 timmar sedan
Chelsea utklassade Everton i måndags kväll i Premier League – men trots storsegern blev ett internt bråk om en straff den stora snackisen.