Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Alvbåge: "Bilden av det leende landslaget är annorlunda nu"

- 15/06/2012, 10:46 -
John Alvbåge menar att det svänger fort i fotbollen - både när det gäller förväntningarna på England och bevakningen av det svenska landslaget.

John Alvbåge menar att det svänger fort i fotbollen - både när det gäller förväntningarna på England och bevakningen av det svenska landslaget.

Bildbyrån

Nyheter24:s EM-krönikör John Alvbåge om mediebilderna i Sverige och England inför matchen på fredagskvällen. Och att det svänger fort i fotbollsvärlden.

Innan Ukraina matchen så var allt, absolut allt, positivt. Stämningen var på topp i landslagslägret och matchen mot Ukraina var bara ett litet hinder på vägen. Men så kom förlusten och luften gick liksom ur oss alla. Nu har vi fått tillbaka luften igen men kommer den att räcka? Det är frågan.

Jag varnade för Ukraina i min förra krönika. Jag tippade förvisso ett oavgjort resultat men var inne på att det skulle bli en rätt så tillknäppt match utan samba och så blev det. Sveriges spel funkade inte samtidigt som Ukraina var bättre än väntat.

Det är lite komiskt så fort det vänder inom fotbollens värld. Ena sekunden så kan allt vara så himla trevligt och roligt, allt kan se perfekt ut men så kommer det en förlust och allt förändras.

Medias bild av det leende svenska landslaget är nu lite annorlunda. Det ryktas om bråk i truppen och en simpel och rolig sak som att spela ”gris” blir till en negativ sak. Det är faktiskt tragikomiskt så urusel svensk media är när det råder nyhetstorka i mellan matcherna. All denna negativa känsla kan vi bara skylla på en man - Andrej Sjevtjenko.

Nu väntar England och Sverige måste i stort sett vinna för att kunna ha en chans att gå vidare. Det krävs två bragdmatcher för att vi ska gå vidare. Känslan just nu är att vi inte har kapaciteten, men jag hoppas att jag har fel.

Sverige möter ett England som verkar vara i harmoni. Ett lag som för en gång skull har fått slå lite ur underläge. England som fotbollsnation har alltid annars en övernaturlig press på sig då media och folket tror att deras landslag är det bästa i världen. Guld är det som räknas annars är det skandal. För en gångs skull har de sluppit mycket av det. Pressen finns där på Roy Hodgson men känslan är att engelsk media blivit lite ödmjukare till sitt landslag och detta gynnar dem helt klart.

Helt klart så måste allt stämma i kväll. Det krävs som sagt en bragdmatch ifrån samtliga elva spelare plus avbytare för att vi ska kunna vinna, för en vinst är vad vi behöver. Nu måste den defensiva organisationen på fasta situationer sitta och vi måste hota engelsmännen mer än vad vi hotade Ukraina.

En djuriskt bra Zlatan behövs och något extra ordinärt måste vi plocka ut ur skjortärmen om vi ska kunna ta hem segern. Kanske en ny frisparkspärla från Kim Källström eller ett klassiskt brunkarmål av Olof Mellberg.

Ett oavgjort resultat ligger nära tillhands. Jag skulle lägga mina pengar på 1-1 men drömmen lever än och vi måste gå för det. 

Kom igen nu Sverige!

*****                            

UEFA EURO 2012 TM by Carlsberg ger dig de senaste nyheterna, intervjuerna, klippen och resultaten direkt i din mobil. Du missar inte en enda minut av mästerskapet och det känns som om du satt på självaste fotbollsarenan i EM-finalen. Du hittar också närmaste krog med Bar Finder. Sommaren är räddad!  Appen hittar du här.