Onsdag 21 Apr
Stockholm

Schälin: "Vi är mer engelska än England - därför vinner vi"

Emil Schälin börjar hoppas på kvartsfinal igen.
Emil Schälin börjar hoppas på kvartsfinal igen. Foto:

KRÖNIKA. Nyheter24:s EM-reporter Emil Schälin tror att Hodgsons mannar lärt sig för lite av det engelsk-svenska spelet för att vinna mot Sverige.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Följ fotbollsfesten på Nyheter24

Senaste nyheterna, skadeläget, de bästa krönikörerna och mycket mer. I sommar kommer Nyheter24 punktmarkera EM-slutspelet i Ukraina. Vi kommer att finnas på supporterlägret Camp Sweden samt följa Zlatan & Co: på plats i Kiev. Det blir många nyheter om alla EM-länder, mycket webbteve och ännu fler bilder. Följ med oss på den stora EM-resan!

EM-bloggar:

Avgå alla - med Johan Andersson

EM-reportern - med Emil Schälin

Vi svenskar har mycket att tacka engelsmännen för när det kommer till fotboll.

På det hela taget kan vi tacka dem for allt som svensk fotboll gjort sig känd för under de senaste åren. 4-4-2-uppställningen, check. Det snabba raka spelet, check. Press med understöd, check. Zonmarkeringen, check. Allt kommer från England. Framför allt är det två personer vi ska tacka.

Vi tar oss tillbaka till början.

Det är 1974 och det är spännande saker på gång i Malmö. Malmö FF har ny manager. Han är från England och heter Bob Houghton. Han bygger ett lag baserat på lokala förmågor och han spelar med fyrbacklinje. Till råga på allt spelar backlinjen zonforsvar och när vinner boll ställer de om blixtsnabbt. Malmö vinner allsvenskan bade 74, 75 och 77. Dessutom når de finalen i Europacupen 1979.

Hela Sverige förundras.

Halmstad BK som 1976 ar nederlagstippade nykomlingar i allsvenskan ser sin chans. De anställer Bobs gode vän Roy Hodgson som manager. Roys Halmstad spelar fotboll på samma vis som Bobs Malmö. Fyrbackslinje med zonmarkering. Press med understöd. Omställningar. I stället för att åka ur som all expertis förväntat sig vinner de allsvenskan redan första säsongen.

Succen är ett faktum.

Sedan dess har svensk fotboll nött in Bob och Roys tankar på ett nästan maniskt sätt. Minuter på träningarna har blivit timmar som blivit till år, som blivit till decennier. I snart 40 år har vi i Sverige gjort de har tankarna till vårt signum. Till vår konstform om ni vill.

"Vi är mer hodgsonska än Hodgsons England"

Nu är det dags att pröva vingarna på riktigt. För den Roy som vann allsvenskan med Halmstad och därmed lade grunden till svensk fotbolls filosofiska grundbultar är samme man som numera är manager i England.

Hodgson har inte fått mycket tid som engelsk förbundskapten. Anda är det tydligt. Hans lag spelar Hodgsonskt. Men bygget har sina sprickor.

Där Sverige haft 40 år på sig att förfina Hodgsons ideer har han själv bara haft en dryg månad på sig att forma sitt lag.

Vi kommer därför vara mer engelska och mer hodgsonska än Hodgsons eget England.

Därför kan vi vinna ikväll. Därför tror jag att vi vinner ikväll.

1-0, Källstrom.

Hej igen, du gode hopp om kvartsfinal.

*****                            

UEFA EURO 2012 TM by Carlsberg ger dig de senaste nyheterna, intervjuerna, klippen och resultaten direkt i din mobil. Du missar inte en enda minut av mästerskapet och det känns som om du satt på självaste fotbollsarenan i EM-finalen. Du hittar också närmaste krog med Bar Finder. Sommaren är räddad!  Appen hittar du här.

Kommentera
Kopiera länk
Dela