Tisdag 26 Okt
Stockholm

Wenström: "Mod och filosofi ger inga mästerskapspoäng"

Ola Wenström om ett mästerskap som tog slut nästan innan det började.
1 av 3
Ola Wenström om ett mästerskap som tog slut nästan innan det började. Foto: Bildbyrån
2 av 3
På Gamla Ullevi, där krönikören själv befann sig, var stämningen till en början på topp.
3 av 3
På Gamla Ullevi, där krönikören själv befann sig, var stämningen till en början på topp. Foto: Ola Wenström

Nyheter24:s EM-krönikör Ola Wenström försöker hitta anledningar till uttåget ur EM. Nu dröjer det flera år innan chansen kommer igen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Följ fotbollsfesten på Nyheter24

Senaste nyheterna, skadeläget, de bästa krönikörerna och mycket mer. I sommar kommer Nyheter24 punktmarkera EM-slutspelet i Ukraina. Vi kommer att finnas på supporterlägret Camp Sweden samt följa Zlatan & Co: på plats i Kiev. Det blir många nyheter om alla EM-länder, mycket webbteve och ännu fler bilder. Följ med oss på den stora EM-resan!

EM-bloggar:

Avgå alla - med Johan Andersson

EM-reportern - med Emil Schälin

Och vi som hade så roligt. I några få minuter.

Hade sällskap av Pontus Kåmark och ett par tusen till på Gamla Ullevi. På en storbildsteve stor som ett helt kvarter fick vi en berg-och-dal-bana som lätt hade platsat bland de allra vassaste attraktionerna borta på Liseberg. Det var en häftig åktur men jädrar så illa man mår nu.

Sorry. Jag kan så här i efterhand inte rusa iväg bort mot närmaste lediga torg för att resa den där Mellbergstatyn, fast han är värd det. Ledsen. Kan i denna stund efter två matcher och lika många tappade ledningar inte njuta ett enda dugg av en femmålsmatch med fel utgång. Fan. Det var en så lång väg till Kiev och vi hann knappt komma dit förrän det är dags att dra hem. Inget ont om Gamla Ullevi men dit kan vi ju liksom ta oss till lite när som helst.

Vi fick alltså tre-fyra minuter mot Ukraina och fem mot England. Mer av sån där underbar, ostoppbar neandertalarglädje blev det inte. Det värsta av allt; vi slarvade och kastade bort det mesta av resten. Så var det, även om Englandsmatchen lätt förblindar. Den var så underhållande och bar så tydliga tecken på hjältedåd att det är lätt att falla in i hyllningar, trots förlust. Tyvärr. Jag kan inte.

I mina ögon gjorde Sverige en bra halvlek, tre riktigt svaga, i det här mästerskapet. Matchen mot Ukraina var så tvärdålig att uppryckningen och några moment av urladdning i den andra halvleken mot England kändes som så mycket bättre än det faktiskt var. Kontrasterna förstärker. Av ganska lite kunde Zlatan och resten göra en hel del framåt men bakåt kunde Walcott och Welbeck plocka ihop vilka små spillror som helst och få ihop det till kvittering, drömmål och dödsstöt. Sanningen var återigen att grunderna glömts bort.

I jakten på den perfekta gruppdynamiken har landslaget tappat förmågan att rensa, stänga och ta bort. Det är ju faktiskt också en del av fotbollen. Bara mod som filosofi ger inga mästerskapspoäng och trivselfaktorn i truppen är tämligen ointressant när det blir fem insläppta på två matcher.

När de flesta hade rest sig upp från stolarna på Gamla Ullevi satt min studiokompis och vardagsvän kvar och deppade. Efter 57 landskamper, ett VM-brons och en massa kval vet Pontus Kåmark om någon hur svårt det är att bara ta sig till ett mästerskap.

Vi fick några få minuter. Det tar år innan vi får chansen igen.

*****                            

UEFA EURO 2012 TM by Carlsberg ger dig de senaste nyheterna, intervjuerna, klippen och resultaten direkt i din mobil. Du missar inte en enda minut av mästerskapet och det känns som om du satt på självaste fotbollsarenan i EM-finalen. Du hittar också närmaste krog med Bar Finder. Sommaren är räddad!  Appen hittar du här.

Kommentera
Kopiera länk
Dela