Svenskpolacken Robert Nowrocky tror att Robert Lewnadowski avgör i kväll.
1 av 2
Svenskpolacken Robert Nowrocky tror att Robert Lewnadowski avgör i kväll. - Foto: Matt Dunham/Scanpix
Får vi se ett polskt mirakel?
2 av 2
Får vi se ett polskt mirakel? - Foto: Matt Dunham/Scanpix

"Går inte Polen vidare nu så gör vi det aldrig"

Klockan 20.45 är det avspark i Polens kanske viktigaste fotbollsmatch i historien. Svenskpolacken Robert Nawrocki kommer att se matchen tillsammans med ett femtiotal andra polacker i Stockholm. "Jag är väldigt orolig och nervös".


Tjeckien-Polen

När?
20.45

Var?
Miejski-Stadion, Wroclaw. Kapacitet: 43 090.

Vilken kanal?
SVT1, klockan 20.00.

Tidigare möten:
Lagen har mötts 23 gånger tidigare.
Tjeckien har vunnit 13, Polen sex och fyra har blivit oavgjorda.

Startelva, Tjeckien:
Cech - Gebre Selassie, Kadlec, Sivok, Limbersky - Plasil, Pilar, Hubschman, Kolár - Jiracek, Baros.

Startelva, Polen:
Tyton - Boenisch, Wasilewski, Perquis,Pieszczek - Dudka, Polanski, Obraniak, Murakowski, Blaszczykowski -Lewandowski.

STOCKHOLM/WROCLAW. Värdnationen Polen måste vinna mot Tjeckien för att hålla EM-drömmen vid liv. Klockan 20.45 håller hela Polen andan och ber för ett mirakel. På Norra Bantorget i Stockholm kommer Robert Nawrocki och ett femtiotal andra mötas upp för att heja fram sitt lag.

– Det kommer att bli grymt. Vi har polska flaggor och målade kinder och jag hoppas att vi kommer att höras, säger Robert Nawrocki som tillsammans med det polska sällskapet Ogniwo anordnar samlingen.

Polen har aldrig gått vidare till kvartsfinal i EM. Nu har man hemmaplan och ett bättre lag än på länge. Något Nawrocki tror kommer att avgöra.

– Vi har aldrig haft en sån här möjlighet att gå vidare. Vi har hemmaplan, vi har den på pappret enklaste gruppen och går vi inte vidare nu så blir det otroligt svårt att gå vidare någon annan gång.

Vilka känslor har du inför matchen?

Jag är väldigt orolig och nervös. Om Polen lyckas blir det här den bästa dagen i, i alla fall de sportintresserade, polackernas liv. Men förlorar vi blir det otroligt deppigt. En svart dag för Polen.

Vem ska man hålla koll på i det polska laget?

– Robert Lewandowski
. Man kan säga att vi bara har en anfallare i Polen. Han är lika viktig som Zlatan är för Sverige. Han är sju år yngre och vi hoppas att han blir bättre än Zlatan.

Till sist, vad blir resultatet i kväll?

– Jag tror att hemmapubliken kommer att göra skillnaden. Polen ska vara mer motiverade och vinner med 2-1. Do boju Polska!

*****                           

UEFA EURO 2012 TM by Carlsberg ger dig de senaste nyheterna, intervjuerna, klippen och resultaten direkt i din mobil. Du missar inte en enda minut av mästerskapet och det känns som om du satt på självaste fotbollsarenan i EM-finalen. Du hittar också närmaste krog med Bar Finder. Sommaren är räddad!  Appen hittar du här.

/
/
/
/
/
EM
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stark start av Stark – blågul fajt om OS-plats

2 timmar sedan

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

idag 06:30
Vägen till elitfotbollen har varit krokig, men Taha Ali vill inte ha resan ogjord. Malmö FF-stjärnan ser det som sin uppgift att vara en förebild för alla som jagar en dröm. Stora profiler från våra områden behöver engagera sig, säger 25-åringen.

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

idag 06:19
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.