Rami Shaaban blickar framåt efter att Sverige åkt ur gruppspelet.
Rami Shaaban blickar framåt efter att Sverige åkt ur gruppspelet.

Rami: "Hamrén ska föra oss till Brasilien 2014"

Nyheter24;s EM-krönikör Rami Shaaban om en förjävlig sportvecka och om framtiden för den svenska förbundskaptenen.


Den här måndagen skiljer sig väldigt mycket från exakt en vecka sen. Då var vi förväntansfulla. Nu är allt över. 

Grämer mig fortfarande över att osäkerheten inte kunde omvandlas till ett utropstecken. Kan inte minnas senast vi hade så många frågetecken kring en startelva innan ett stort mästerskap och det blev enligt mig avgörande. Det var anledningen till varför vi inte kunde få ut någonting från matcherna mot Ukraina och England. 

Att Hamréns framtid ifrågasätts förstår jag inte riktigt. Han ska självklart sitta kvar och föra oss till VM i Brasilien. Detta var en läropeng för honom precis som för många andra i truppen. Vi får inte glömma bort att det här är ett nytt Sverige, med nya unga spelare och en förbundskapten som gör sitt första mästerskap.

Det som däremot oroar mig är Hamréns uttalande om att han tänkt tanken på att "skita i allt" efter matchen mot Ukraina. Det är inte okej att säga. Man kan inte vika ner sig efter en motgång. En förbundskapten måste utstråla säkerhet och stå upp när det blåser. Visst, det är kanon att vara ärlig men samtidigt måste man i vissa lägen agera politiskt, vare sig man vill eller inte.

Hur ska vi nu spela mot Frankrike? Ska vi matcha spelarna som kommer att vara kvar efter EM eller ska han ta ut det bästa laget? Ska Olof Mellberg, som meddelat att han slutar efter EM, spela eller ska Hamrén satsa på Olsson och Granqvist? Finns fler i truppen som Hamrén måste ta beslut om. Jakten på VM i Brasilien börjar redan mot Frankrike. Vi behöver verkligen vinna mot Frankrike. Nu gäller det att avsluta snyggt och sätta nivån inför VM-kvalet. Att resa hem med tre poäng är mycket snyggare än att bli nollad. 

Är det något lag jag saknar i kvartsfinalerna- förutom Sverige - är Polen. Jag tycker verkligen att de spelat en bra fotboll, om man bortser från andra halvleken mot Tjeckien. Ett slutspel utan värdnationen är inte lika kul. Återstår att se vad Ukraina gör mot England. Där kan EM gå från att vara en fest till att vara ett mästerskap. 

Sveriges EM-fest pågick bara i fem dagar. Jag lider verkligen med de supportrar som redan bokat sin resa ner för att se matchen Sverige-Frankrike. 
Supportrarna var grymma mot England. Det händer inte ofta att vi vinner mot England på läktarna, men i Kiev gjorde vi just det. Nu får vi hoppas att spelarna också får lämna Kiev - med en vinst i bagaget. 

*****                            

UEFA EURO 2012 TM by Carlsberg ger dig de senaste nyheterna, intervjuerna, klippen och resultaten direkt i din mobil. Du missar inte en enda minut av mästerskapet och det känns som om du satt på självaste fotbollsarenan i EM-finalen. Du hittar också närmaste krog med Bar Finder. Sommaren är räddad!  Appen hittar du här.

EM
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!