Söndag 18 Apr
Stockholm

Sladjan: "Jag vill se Pär Hansson i mål"

Sladjan Osmanagic tycker att Hamrén ska spela med Pär Hansson i det svenska målet i kväll.
Sladjan Osmanagic tycker att Hamrén ska spela med Pär Hansson i det svenska målet i kväll. Foto: Scanpix/Montage

KRÖNIKA. Nyheter24:s krönikör Sladjan Osmanagic om att Frankrike har hittat rätt igen och att de svenska fansen förtjänar ett sista positivt minne från EM.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den status Spanien har idag inom världsfotbollen, hade Frankrike för knappt 15 år sedan. Det vill säga regerande världs- (1998) och europamästare (2000). Laget leddes av en mycket unik spelare, en del hävdar att han är den bäste genom tiderna, spelgeniet Zidane. Zizou tog även Frankrike till VM-final mot Italien i Tyskland 2006. Ni vet, matchen med den där famösa Materazzi-incidenten. Zidanes huvud i provokatörens bröstkorg var inte direkt bra för fransk fotbolls varumärke.

Det skulle dock bli värre. Sydafrika-VM 2010 var faktiskt betydligt värre för fransk fotboll än Zidanes skalle i Tyskland. Det rådde anarki i truppen. Strulige Anelka blev hemskickad för att han kallat tränare Domenech för horunge. Anelka kunde inta ta att han blev utbytt i en av matcherna. Kapten Evra bråkade med en av truppens fystränare, ja det var på gränsen till ett regelrätt slagsmål. Spelarna vägrade träna.

Spelarna tvingade Domenech att läsa upp ett handskrivet meddelande där spelarna förklarade att de träningsvägrade på grund av att Anelka blivit hemskickad. Domenech framstod som en man som tappat styrningen över spelartruppen. Inte blev det bättre av att han ett någon dag senare mitt under en presskonferens utbrister att "livet är underbart, att han skall gifta sig med sin käresta".

Numera leds Frankrike av Laurent Blanc. Själv världmästare. Har spelat för klubbar som Manchester United, Barcelona och Inter. En röst spelarna respekterar. Laget är fullt av egon, men Blanc har lyckats få dem att dra åt samma håll. Blanc är på väg att forma ett slagkraftigt kollektiv av ett gäng bollskickliga individualister. Den kombinationen gör att Les Bleus kan slå vilket lag som helst rätt dag.

Sverige gör i kväll sin sista match i detta mästerskap. Vi måste ge Hamrén mer tid. Hans bygge är inte klart. I kväll vill jag se Pär Hansson i mål. Och ett Sverige som släpper på bromsen och ger de luttrade blågula fansen på plats i Ukraina ett sista positivt minne. De förtjänar de svenska fansen. Det blev ingen revansch för Poltava den här gången.

Kommentera
Kopiera länk
Dela