Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Wenström: "Viktigt att ingen skiter i matchen mot Frankrike"

- 19/06/2012, 09:57 -
Ola Wenström vill se vad Erik Hamrén vill ta för väg med landslaget i framtiden mot Frankrike.

Ola Wenström vill se vad Erik Hamrén vill ta för väg med landslaget i framtiden mot Frankrike.

Bildbyrån

KRÖNIKA. Nyheter24:s EM-krönikör Ola Wenström om vikten att Hamrén och Sverige visar hur de vill spela i framtiden mot Frankrike.

En betydelselös match mot Frankrike. Tråkig, ointressant och oviktig? Tvärtom. En match mot Frankrike i ett EM med tusentals svenskar på läktarna långt bort hemifrån kan aldrig bli annat än angelägen.

Det är lätt att tro på det där med att Zlatan verkligen skiter i vilka som vinner EM. Det är lika enkelt att förstå Hamréns önskan om att Roy gärna får vinna hela skiten. Det enda som verkligen är viktigt är att ingen av dem skiter i matchen mot Frankrike. Till att börja med finns naturligtvis chansen för svenskarna att göra något som helst avtryck i EM-tabellerna, utöver att skänka bort poäng till Ukraina och England alltså.

Frankrike är, trots smygläge för ”hela skiten”, inte klart för avancemang. Sverige kan påverka. Men mest och allra främst handlar det om oss själva. Det som många ser som just en betydelselös match mot Frankrike blir ett första viktigt statement från förbundskaptenens sida, ett svar på frågan som vi och – tror jag – också spelarna frågar sig: ”Nå, hur ska vi ha det?”

Matchen mot Frankrike är på sätt och vis helt avgörande för Erik Hamréns fortsättning med landslaget. Tror han verkligen på sin ”modiga modell”? Han har tvivlat förr. Efter 1-4 i Amsterdam på vägen till Kiev reagerade han och landslaget med att helt stänga butiken. All typ av mod och kreativitet hölls medvetet kvar utanför planen i en kall och blöt novembermatch på Ullevi, mot Tyskland.

Landslaget och dess ledning kände sig på något sätt tvingade att rädda ansiktet i efterhand. Det hade naturligtvis varit bättre att göra tvärtom; att knipa ihop och vara smarta borta mot Holland, testa och försöka blomma hemma i en landskamp utan poäng på spel.

På fullaste allvar är jag oerhört nyfiken på hur reaktionen blir denna gång. Detta är inget avstamp mot Rio och VM 2014. Det är inte ens någon inventering inför kvalet dit. Men det är ett suveränt tillfälle att visa intentionen inför framtiden. Hur vi ska ha det, helt enkelt? En liten vink om det, eller allra helst en tydligt utpekad riktning med hela handen från ex-befälet Hamrén, är det minsta vi och framför allt alla svenskar i Kiev kan begära.

Man skiter inte i en ”betydelselös” match mot Frankrike.