Kalmar ställs mot ungerska mästarna

- 22/06/2009, 13:34 -

Debrecen blir en tuff första omgång i Champions Leauge-kvalet.

Det kunde ha blivit ett lag från Andorra, Malta eller Färöarna. Men svenska mästarna mot de ungerska mästarna. Det blev första omgången i Champions League-kvalet för Kalmar FF:s del.

– På papperet ett av de svåraste alternativen, säger Kalmartränaren Nanne Bergstrand till TT.

Debrecen och Kalmar kommer att mötas i Ungern 14 eller 15 juli med returmöte i Sverige den 21 eller 22 juli.

Även om kvalreglerna har ändrats ser första omgången ut att bli tuff. Men lagen från de bäst rankade ligorna riskerar Kalmar inte att möta förrän i gruppspelet. Om man når dit. Vinner man mot Debrecen återstår ytterligare en kvalomgång samt ett playoffmöte innan drömmen om gruppspel blir sann.

Debrecen är ett starkt lag i den ungerska ligan men lyckas sällan med spelet i Champions League-kvalet. Under 2007 slogs de ut av Elfsborg i den andra kvalomgången.

– Vi slipper ju de bästa ligorna, men många av dem som är med är ändå från ligor som är högre rankade än allsvenskan, konstaterar Nanne Bergstrand.

Samtidigt öppnar det nya systemet för mästarna från de sämre rankade fotbollsligorna, som har fått i alla fall lite bättre chanser att slå sig in bland de stora lagen. Senaste gången ett svenskt lag lyckades var Helsingborg 2000. Tränare då: Nanne Bergstrand. Ett gott tecken för Kalmar.

Även de första kvalomgångarna av Europa league, som ersätter Uefacupen, lottades på måndagen.

Där ställs Helsingborg mot Mika från Armenien. HIF inleder på hemmaplan den 2 juli, returen spelas den 9 juli i Jerevan.

Elfsborg går inte in förrän i andra kvalomgången och får då möta antingen Haladas, Ungern, eller Irtisj Pavlodar från Kazakstan. Elfsborg spelar hemma den 16 juli och borta den 23 juli.

Skrivet av: