Onsdag 28 Jul
Stockholm

Snuthatet förenar fienderna

Italienska ultras slåss inbördes. Deras gemensamma fiende förenar dem.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Såg ni Romderbyt i söndags? Märkte ni att det var en ovanligt positiv stämning mellan ärkefienderna på curva sud och curva nord? Tacka Gabriele Sandri för det. Lazioultran Sandri sköts som bekant till döds av en polis förra året när han satt i sin bil på parkeringen till ett rastställe på väg till match.

Italienare har rent allmänt det sympatiska draget att de hedrar de döda – det går knappt en match i Serie A utan att flera av lagen spelar med svarta sorgband. Därför var det i sig inget uppseendeväckande att Francesco Totti bar en krans till Laziolackens curva nord vid det förra derbyt för att hedra Sandri. Att Romafansen höll upp en banderoll med texten "Gabriele en av oss" i söndags hänger också ihop med det där.

Men det har troligen fler orsaker än så.

Ultragrupperingarna har fått en gemensam martyr. Dödad av den gemensamma fienden: polisen.

För några år sedan såg jag Livorno möta Lazio på Armando Picchi. Stämningen var minst sagt hätsk – inte bara för att livornokommunisterna och laziofascisterna hatade varandra. Minnet av det föregående mötet i Rom var som en vass sten som skavde i Livornofansens miltärkängor. Då hade de enligt dem själva misshandlats av Rompolisen, medan Lazios fans kom undan med att göra fascisthälsningar och vifta med hakkorsflaggor.

Läktaren var full av sovjetiska flaggor bland Livornoklacken, samt en stor banderoll med en bild på Stalin. En annan banderoll hade texten "Sbirriducibili". Det var en innovativ blandning av det italienska ordet för snut – sbirro – med namnet på Lazios fascistiska ultragrupp Irriducibili. En antydan om att Irriducili hade ihop det med snuten – den värsta förolämning en ultra kan råka ut för.

Ultrarörelsen är trots allt en subkultur med givna regler. Titta dig om bland svenska problemsupportar, åk till Serbien, Tyskland, Grekland – överallt kommer du hitta unga män med "ACAB" tryckt på bröstet. All Cops Are Bastards.

Totti går bort till Lazioklacken med en krans för att hedra Gabriele Sandri:

Sampdoriaklacken dissar polisen:

"Den som inte hoppar är en snut" på San Paolos läktare i Neapel:

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela