Chelsea klarar sig utan Roman

Från 1 juli nästa år ska klubben vara självförsörjande.


– Nästa år ska Chelsea vara självförsörjande, säger klubbens VD Peter Kenyon i dag till brittiska The Guardian.

Kenyon talade vid en presskonferens där utvidgandet av sponsorsavtalet med flygbolaget Thomas Cook tillkännagavs.

Chelseas VD lovade att klubben ska vara självförsörjande ekonomiskt från 1 juli nästa år, ett löfte som skulle se till att de inte längre behöver vara beroende av Roman Abramovichs räntefria lån för att täcka de stora kostnaderna, från spelarlöner till plundringsräder på transfermarknaden.

Kenyon har inte gjort någon hemlighet av sin önskan att förvandla Chelsea till ett vinstdrivande företag genom att ha litat så kraftfullt å Abramovichs investeringar under de senaste fem åren, totalt runt 600 miljoner pund (motsvarande nästan 7,5 miljard kronor), och hoppas att klubben kommer nå ett driftöverskott till 2011.

– Den långsiktiga planen har alltid varit att vi behövde vara lönsamma, inte gå med förlust och själv-finansierade, säger Kenyon. Jag tror att vi kommer gå runt ungefär 2010-11.

– Finanskrisen har fått oss att vilja skynda på saker och ting. Roman är fortfarande väldigt dedikerad och passionerad för klubben, men han är också en mycket bra affärsman, vilket gjort att han haft tillräckligt med pengar för att lägga 7,5 miljarder kronor på klubben överhuvudtaget. Vad vi gör nu är det klokaste sättet för att säkerställa att Chelsea är på rätt väg.

Chelseas årskostnad för löner har ökat med 16,7 procent till 132,8 miljoner pund (motsvarande 1,6 miljarder kronor) enligt revisionsföretaget Deloittes rapport om fotbollens finanser 2006-07, skriver The Guardian.

En liten film om hur Roman Abramovich blev så rik:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Nästa artikel
"Drogba stannar"