Det blir inget spel för Nigeria på ett tag.
1 av 2
Det blir inget spel för Nigeria på ett tag. - Foto: Rick Bowmer/AP/SCANPIX
Fifa har beslutat att stänga av laget.
2 av 2
Fifa har beslutat att stänga av laget. - Foto: BILDBYRÅN

Fifa stänger av Nigeria

Fotbollsförbundet har beslutat att porta landet från spel på obestämd framtid.


Detta har hänt:

I VM-kvalet upptäckte Fifa att flera av Nigerias matcher kan ha varit riggade på vägen fram till det stora slutspelet. Det ska ha varit flera spelare som såg till att resultatet var riggade – medan de andra rapporterade till fotbollsorganet.

Efter att Lars Lagerbäck tog över Nigeria började man drömma om att ta sig långt i årets VM-turnering. Så blev det inte och ”Super Eagles” fick åka hem redan efter att gruppspelet var slut.

Hemma väntade en rasande president, Goodluch Jonathan, som valde att börja avskeda folk till höger och vänster. Idrottsministern valde att stänga den inhemska ligan så att lag varken kan gå upp eller åka ur.

Det fick förbundet att agera och under veckan blev det klart att de stängs av. Men den är redan nu upphävd.

ABJUA. Nigeria med Lars Lagerbäck vid rodret åkte ut redan i gruppspelet i VM i Sydafrika tidigare i år.

Efter uttåget beslutade landets regering att sparka fotbollsförbundets generalsekreterare och även andra invalda fick lämna sin post. Dessutom tänkte presidenten Goodluck Jonathan stänga av landslaget från allt spel under en längre tid – men fick till slut ge sig.

Det har länge rapporteras att Fifa ska stänga av Nigeria eftersom politisk inverkan är förbjudet. Det har man nu gjort, skriver Fotbollskanalen. Avstängningen är på obestämd tid och gäller på samtliga internationella tävlingar på både klubb- och landslagsfotboll.

"Fifas:s kriskommité beslutade i dag att med omedelbar verkan stänga av Nigeria på grund av statlig inblandning. Under tiden kommer NFF (Nigerianska fotbollsförbundet) inte kunna att vara representerade i regionala, kontinentala eller internationella tävlingar inkluderat på klubblagsnivå”, skriver förbundet.

Nigerias Yakubu stod för en VM:s största miss

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!