Nouri: När skämtet blir verklighet

- 02/05/2011, 08:46 -
1 av 2

Bob Edme/SCANPIX

2 av 2

Jacques Brinon/SCANPIX

Ramin Nouri ger sin syn på uppgifterna i fransk media - uppgifter som kan skaka fundamentet till världens vackraste sport.

Det har inte ens gått ett år sen Sverigedemokraterna tog klivet in i den svenska riksdagen. Hur vi kunde låta detta ske är för mig fortfarande en gåta. Men när det väl stod klart började många visa sitt missnöje. Det protesterades och demonstrerades. Klagades och föraktades. Hånades och skämtades.

Man ifrågasatte lite komiskt vad för konsekvenser partiets ideologi hade fått inom idrottsvärlden. Till exempel hur fotbollslandslagets startelva hade sett ut om inte man hade några spelare med utländsk bakgrund. Rövgängens rövgäng. EM-slutspelet nästa år i Polen/Ukraina hade nog förblivit en dröm med den truppen.

Det hela började som ett skämt. Men det var ingen rolig tanke. Att man bara för sin etniska bakgrund ska nekas en landslagplats.

Skämtet har nu kanske blivit verklighet.

Rasismen i Frankrike

Den senaste veckans stora fotbollsnyhet har som bekant varit webbtidningen Mediaparts rapport om det franska landslagets framtida mål och hur man ska uppnå dessa med hjälp av en främlingsfientlig utvecklingsplan. En kvoteringsplan om ni så vill.

Det man vill göra är att begränsa antalet spelare med afrikanskt och arabiskt/nordafrikanskt ursprung i pojklagen för att kunna satsa på att fostra ”egna” talanger utan dubbla nationaliteter. Detta ska då eliminera risken att spelaren väljer att spela för ett annat landslag senare i karriären.

Fördjävligt om det stämmer

Flera högt uppsatta inom fransk fotboll, bland andra förbundskapten Laurent Blanc, ska tydligen ha varit med på det hemliga mötet när framtidsplanen lades fram. Även om Blanc själv har gått ut och sagt att han inte vet någonting om någon rasistisk strategi säger de på Mediapart att de inte har fått sina uppgifter från ingenstans och har belägg för sina påståenden.

Stämmer uppgifterna är det rent ut sagt fördärvligt. Från att vinna VM-guld och hyllas världen över för den fantastiska blandning av olika raser som guldlaget bestod av till detta. Har det gått så långt?

Det känns på något sätt som att vi reser tillbaka i tiden. Denna typ av etnisk segregering hör inte hemma i denna tidsperiod. Det är 2011 och vi pratar om Frankrikes nationalsport. Världens största och vackraste sport. Vi pratar om fotboll.

Drömvärlden

Fotbollen för mig har alltid varit ett sätt att komma undan verkligheten. Min egen lilla fantasivärld. När rasisterna kom in i den svenska riksdagen tänkte jag att vi i alla fall har kvar vår fotboll. ”Den ska de inte få styra. Den ska de inte få förstöra”, sa jag betryggande.

Men nu kanske det är på väg att hända i min värld trots allt. Stämmer Mediaparts uppgifter kommer de få styra. De kommer få förstöra.

Allt som började som ett skämt blir dessvärre verklighet.

Ramin Nouri