Pärlorna Manchester City kastade på svin och hjältar

- 11/05/2011, 10:34 -
City of Manchester Stadium får, efter drygt 3,5 miljarder kronor och mängder av bortkastade år, äntligen spela i Champions League.
1 av 3

City of Manchester Stadium får, efter drygt 3,5 miljarder kronor och mängder av bortkastade år, äntligen spela i Champions League.

JON SUPER/SCANPIX

Här firar miljarderna tillsammans med miljonerna.
2 av 3

Här firar miljarderna tillsammans med miljonerna.

JON SUPER/SCANPIX

3 av 3

JON SUPER/SCANPIX

3,5 miljarder svenska kronor har spenderats, allt för en gedigen fjärdeplats.

MANCHESTER. För att ge perspektiv på vad som har hänt med klubben Manchester City och den enorma transformation de gått igenom måste man någonstans dra en gräns. Och det är en viktig sådan. Var ska man inleda historien?

Man skulle kunna kasta sig ut i 60- och 70-talens heroiska tidevarv där spelare som Tony Book och briljerade framför Maine Road.

Eller så kan man berätta historien om när Manchester United tagit hem ligatiteln 1966-67 och United-spelaren Paddy Crerand slog vad med City-liraren Malcolm Allison om tio pund (vilket då motsvarade en veckolön i dagens City... nja inte riktigt) att Maine Road aldrig mer skulle bli fullsatt.

Det hade då varit vettigare och en bättre affär för Crerand att låna ut pengarna till generalalkoholisten George Best än att anordna det vadet - för bara året efter lyckades City besegra sina ärkerivaler och bli mästare 67-68.

Men historien om dagens City handlar inte om ämnet historia. Det är snarare en berättelse om miljoner, miljarder och andra astronomiska summor. Och det är exakt där bland arabiska oljemiljoner och thailändska korruptionsskandaler som undertecknad väljer att dra gränsen.

Miljarderna i sjön

För den här berättelsen startar den 21 juni 2007. Det var dagen då Thaksin Shinawatra vandrade in med plånboken i högsta hugg och slängde upp 81 miljoner pund för att köpa 75 procent av aktierna i klubben. Styrelsen rekommenderade att aktieägarna skulle sälja och så blev det. Ett beslut som förändrade staden Manchester för många år framöver.

Den 6 juli stod det klart att Sven-Göran Eriksson skulle få huvudansvaret över Englands mest storsatsande avbytarbänk. Till sitt förfogande fick han 45 miljoner pund - vilket motsvarade en tredjedel av klubbens totala värde.

Bänknötare som Martin Petrov, Gelson Fernandes, Rolando Bianchi, Valeri Bojinov, Javier Garrido, Elano och Geovanni anlände under sommarens Silly Season. Det är fortfarande osäkert varför. Vid skrivande stund återfinns inte en enda av dessa spelare i Manchester Citys trupp. Och vi vet alla vad som hände med svensken på bänken. Han återfinns nu i storklubben Leicester City.

Thailändska minusgrader

Däremot är det fortfarande högst oklart exakt vad som hände bakom de lykta dörrarna på City of Manchester Stadium. Abrupt och plötsligt lämnade Thaksin Shinawatra tronen och tog sina låsta tillgångar med sig.

Klubben hade inte sett särskilt mycket av de dryga åtta miljarder svenska kronor som thailändaren lovat vid uppköpet.

Pengarna var som bekant frusna i Thailand i väntan på rättgångar gällande korruptionsanklagelser riktade mot landets tidigare premiärministern och framför allt hans fru.

Kvar stod en anrik ljusblå förening i hjärtstillestånd. Ett år tidigare flög ord som "imperium" och "era" runt i Eastlands. Nu var det stiltje och oro. Ingen visste vad som skulle ske. Med ett kraftigt undantag.

Världens avundsjuka

I samband med att Shinawatra lämnade sitt innehav i Manchester City var det några av världens rikaste affärsmän som gned händerna och längtade efter en hobby.

Abu Dhabi United Group köpte thailändarens andel i klubben och vips så var The Blues världens i särklass rikaste klubb. Enligt uppgifter har ADUG tio gånger tätare plånbok än vad ryssen i Chelsea har.

Och pengarna gav utslag direkt. Dimitar Berbatov var nära att skriva på för City i stället för Manchester United. ADUG kastade 32,5 miljoner pund på Real Madrids brasse Robinho. Det osade av optimism bland Oasis-bröderna och de övriga på City of Manchester Stadium. Orden "era" och "imperium" blev då återigen en del av den dagliga diskursen.

Floppar och succé

Men trots de enorma summorna som Khaldoon Al Mubarak och Sheikh Mansour bin Zayed Al Nahyan har pumpat in i klubben har lejonparten av pärlorna kastats till svin.

Roque Santa Cruz (17,5 miljoner pund), Emmanuel Adebayor (25 miljoner), Jérôme Boateng (10,4 miljoner),  Aleksandar Kolarov (16 miljoner) och nämnde brasse har antingen fullständigt floppat eller lämnat klubben med en besviken min - om än med en plånbok som aldrig kommer att sina.

Och dessa är endast en bråkdel av flopparna.

"Welcome to Manchester"

Allt har dock inte varit pest och pina för Manchester City på transfermarknaden. Det uppmärksammade förvärvet av Carlos Tevez kan inte annat än kallas den brittiska fotbollens mest lyckade coup.

Dessutom är spelare som James Milner (26 miljoner), Gareth Barry (12 miljoner), bröderna Touré (40 miljoner) och David Silva (30 miljoner) några som minst sagt bidragit till Manchester Citys nyfunna framgångar. Och då får man inte förtränga tränaren Roberto Mancinis betydelse för truppen, klubben och stämningen i omklädningsrummet.

Resultatet av satsningarna har nu lett till att klubben äntligen får kasta sig ut i Champions League. Och kanske den största framgången av dem alla - att klubben återigen slagit sig in i "The Big Four" och kommer stanna kvar där länge.

Det är åtminstone undertecknad beredd att lägga, låt oss säga, tio pund på.