Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Är svenskarna redo för Europa League?

Kan Ranégie skjuta sitt Häcken vidare?
1 av 2

Kan Ranégie skjuta sitt Häcken vidare?

2 av 2

Sport | 30/06/2011 17:46

Europa League är här. Men kan de svenska lagen klara av kvalomgångarna den här gången?

Gång på gång väcks förhoppningarna för att snabbt blåsas ut. Nu återstår det att se: klarar ett svenskt lag av att ta sig till Europaspel?

I kväll inleds den stenhårda resan ut till Europa League för både Elfsborg och Häcken, när den första kvalomgången går av stapeln.

Bekväm resa för Elfsborg?

Boråsarna drabbar samman med Fola Esch, som hamnade på en andra plats i den luxemberganska ligan den gångna säsongen. Ett lag som de svenska mästarna från 2006 borde kunna slå med ögonbindel.Och tränaren Magnus Haglund vet precis hur han vill segra.

– Vi vill vinna matchen och gärna hålla nollan, det är de två målsättningarna vi går in i matchen med, säger han till klubbens hemsida.

Klarar man av steg ett och vinner dubbelmötet, väntar ytterligare ett hyfsat enkelt motstånd mot vinnaren mellan andorranska Santa Coloma och ungerska Paks i den andra omgången. En del av turneringen som inte är alltför obekant för Haglund.

– Vi har lärt oss att mål på bortaplan betyder väldigt mycket. Det är den största lärdomen. Gör man mål på bortaplan så kan man uträtta stora saker, förklarar han.

Upp till bevis för Ranégie

Även Häcken ställs mot luxemburgiskt mostånd när de gästar Käerjéng 97, en klubb som bildades så sent som 1997.

Laget hamnade på tredjeplats förra säsongen och knep därmed den sista Europaplatsen. Nu drabbar de samman med Häcken på hemmagräs i den första kvalomgången.

Häcken, som får chansen att lira i Europa League tack vare Sveriges fina placering i Fair Play-ligan, har gjort bra ifrån sig i allsvenskan men åkte på en tung uddamålsförlust mot Djurgården senast trots bra spel.

Nu måste Mathias Ranégie, som toppar den allsvenska skytteligan med sina tolv mål, leverera även i Europa för att skjuta sitt Häcken till nya höjder.