Adebayor kunde inte gå tills han var fyra år

- 23/02/2009, 15:49 -

Arsenals storstjärna var allt annat än den lirare han är i dag.

Normalt brukar det dröja cirka 13-14 månader tills ett barn lär sig att gå utan hjälp. Men Arsenals Emmanuel Adebayor var allt annat än normal i sina yngre dagar. I fyra år försökte hans frustrerade föräldrar att lära sonen att gå - utan framgång. Emmanuel vägrade helt enkelt att resa sig. Mamma Alica Adebayor tog med sig sonen till olika experter i Nigeria och Ghana. Ingen kunde förklara varför den lille togolesen var så bekväm med att ständigt ligga ner. Nu berättar den numera 24-årige anfallsstjärnan om sina första fyra problematiska år i livet.

– Mamma hade bokat tider hos doktorer i Nigeria, Ghana och i massor av byar på landsbygden men ingenting hjälpte. Till slut åkte vi till en kyrka där församlingen lovade att be för mig i en hel vecka. Om inte det fungerade sade prästen att jag aldrig någonsin skulle kunna promenera eller springa, säger Adebayor till Arsenal-tv där även mamman medverkar.

Men räddningen kom och kanske bekräftades det att alla har ett förutbestämt öde i livet.

– Klockan var tio på morgonen och jag låg på mage inne i den där kyrkan. Utanför hördes barn som stojade och lekte, när plötsligt en fotboll for in genom dörren. På ett ögonblick reste jag mig upp - den där bollen ville jag väldigt gärna ha fatt i, säger han.

Hemma i byn talar man fortfarande om den dagen då Emmanuel reste sig för 20 år sedan. Från den dagen har han vägrat att släppa ifrån sig bollen. Trots sin storlek visar han ständigt upp en makalös teknik som gör det otroligt svårt att ta bollen ifrån honom. Adebayor valdes nyligen till Afrikas bästa fotbollsspelare.

Tänk vad en klotformad leksak kan göra för en liten pojke och en hel fotbollsvärld.

Numera har han även lärt sig att dansa

Och göra mål efter mål

Skrivet av: