Johan Wiland fick bland annat ställas mot Nicolas Anelka i fjolårets dubbelmöte med Chelsea.
1 av 3
Johan Wiland fick bland annat ställas mot Nicolas Anelka i fjolårets dubbelmöte med Chelsea. - Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX
Tränaren "Rolle" Nilsson blickar framåt mot Champions League-gruppspelet.
2 av 3
Tränaren "Rolle" Nilsson blickar framåt mot Champions League-gruppspelet. - Foto: BILDBYRÅN / SPORTSAGENCY.DK
Jublande danskar på Parken 2009 efter att Danmark slagit Sverige i VM-kvalet. Och i klubblagsfotbollen ligger de fortfarande långt före.
3 av 3
Jublande danskar på Parken 2009 efter att Danmark slagit Sverige i VM-kvalet. Och i klubblagsfotbollen ligger de fortfarande långt före. - Foto: Fabian Bimmer / AP

Förlåt Sverige - Danmark har Nordens nya fotbollsdynasti

Danmark fortsätter att överglänsa Sverige i fotbollsvärlden. FC Köpenhamn är på väg att bli det nya Rosenborg.


Här är de vi blivit bestulna på

Mängder av spelare har tagit klivet över Öresund - från allsvenskan till FC Köpenhamn. Här är de som representerar laget i år.

Kim Christensen, målvakt, f.d. IFK Göteborg

Sölvi Ottesen, back, f.d. Djurgården

Pierre Bengtsson, back, f.d. AIK

César Santin, anfallare, f.d. Kalmar

Ragnar Sigurdsson, back, f.d. IFK Göteborg

Johan Wiland, målvakt, f.d. Elfsborg

Roland Nilsson, tränare, f.d. Malmö FF och Gais

En av de största anledningarna till att danska klubbar har en fördel gentemot svenska är skillnaden vad gäller artistskatt i de båda länderna. I Danmark kan betalningen av skatten spridas ut under tre år vilket ger lägre avgifter för spelaren själv. Samtidigt slipper de danska klubbarna betala arbetsgivaravgift för de svenska spelarna - vilket möjliggör en högre lön.

KÖPENHAMN. Det är en större skräll om FC Köpenhamn åker ut i Champions Leagues sista kvalomgång än om Malmö FF går och vinner mot Dinamo Zagreb.

Trots skåningarnas framfart är det fortfarande ett faktum att dansk fotboll i allmänhet, och FCK i synnerhet, ligger en bra bit före Sverige. Under förra säsongen gick de danska mästarna ända till åttondelsfinal där det dock blev respass mot Chelsea.

Som om det inte vore nog har grannarna i sydväst två lag i årets upplaga av Champions League. Odenses dubbelmöte med Villareal påbörjas på onsdagen.

Mot ett andra raka gruppspel

Redan på tisdagen tar sig FC Köpenhamn dock an tjeckiska Viktoria Plzen hemma på Parken. Tjeckerna slog i den förra omgången ut norska mästarlaget Rosenborg. Köpenhamn hade å sin sida en lätt resa mot irländska Shamrock Rovers.

Tjeckernas skräll i den förra omgången till trots, Plzen ska vara en munsbit för FC Köpenhamn och vägen till ett andra raka gruppspel ligger öppen. En bedrift ett svenskt lag bara lyckats med en gång i turneringen - IFK Göteborg 1997 och 1998.

På väg att bli nya fotbollsdynastin?

Danskarna har dock en bit kvar till Rosenborgs storhetstid. Under åren 1995-2002 kvalificerade dem sig för åtta raka gruppspel i Champions League, något som var rekord till dess att Manchester United spelade i sitt nionde raka 2004.

FC Köpenhamn, som bildades efter en sammanslagning 1992 mellan KB och B 1903, har alla förutsättningarna för att bli nästa nordiska fotbollsdynasti. De snor åt sig alla de bästa spelarna i regionen och tjänar hur mycket pengar som helst. De behöver inte ens anstränga sig för att vinna ligan längre.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!