Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

AIK-ikonen: "Barcelonas mål irriterar mig fortfarande"

- 13/09/2011, 15:29 -
Krister Nordin försöker komma åt Fredrik Ljungberg.
1 av 4

Krister Nordin försöker komma åt Fredrik Ljungberg.

Jack Mikrut / SCANPIX

Två legender, Krister Nordin och Gabriel Batistuta.
2 av 4

Två legender, Krister Nordin och Gabriel Batistuta.

Jack Mikrut / SCANPIX

AIK:s elva i kvalet mot AEK Athen 1999.
3 av 4

AIK:s elva i kvalet mot AEK Athen 1999.

Gunnar Seijbold / SCANPIX

Stuart Baxter tar sitt ansvar och skäller ut Alain Sars.
4 av 4

Stuart Baxter tar sitt ansvar och skäller ut Alain Sars.

Anders Wiklund/SCANPIX

Krister Nordin om AIK:s deltagande i Champions League och vilken fransk domare som än i dag framkallar kalla kårar.

STOCKHOLM. – Efter matchen satt hela laget på krogen och firade. Jag minns hur man reflekterade just då; "fan vi ska ju spela Champions League i höst".

Det är augusti 1999 och AIK har precis slagit ut det grekiska storlaget AEK Athen efter Nebojsa Novakovic magiska 1-0-mål hemma på Råsunda.

Krister Nordin var tongivande på AIK:s mittfält och än i dag blir Gnaget-ikonen irriterad när han tänker tillbaka på AIK-Barcelona:

– Hade vi gjort ett sådant mål på Camp Nou så hade ju Barcelona-spelarna lämnat planen i protest.

AIK inleder gruppspelet hemma mot FC Barcelona, mot alla odds tar AIK ledningen med tjugo minuter kvar att spela. Ola Andersson och Daniel Tjernström assisterar Nebojsa Novakovic som gör ett av turneringens absolut snyggaste mål när han lobbar bollen över Ruud Hesp.

Namnet Alain Sairs framkallar än i dag kalla kårar hos samtliga AIK:are. Det var nämnligen han som godkände Barcelonas 1-1-mål mitt under ett AIK-byte:

– Det är klart att vi hade kunnat slå Barcelona i den matchen om han inte godkänt det där målet. Än i dag undrar ju många hur han resonerade egentligen? säger Krister Nordin till Nyheter24.

Det är något elektriskt med Champions League-hymnen, Krister Nordin minns stunderna då han minuterna innan avspark stod i spelargången och lyssnade till hymnen:

– Stämningen var otrolig på Råsunda under dessa matcher, det absolut häftigaste jag varit med om.

Inte nog med att AIK och Krister Nordin fick uppleva ett gruppspel mot klubbar som Arsenal, Barcelona och Fiorentina. Krister lyckades även göra mål på "gamla" Wembley - en av tidernas mest klassiska arenor:

– Jag bryter ett uppspel från Arsenal, tror det är Ray Parlour som slarvar. Ola Andersson ser att jag är fri och sen tänkte jag bara; "nu ska skiten in!", berättar mannen som alltid bar kortärmat om kvitteringsmålet i London och fortsätter:

– Det var oerhört stort. Man hade ju suttit och kollat på Tipsextra alla dessa år innan och att då få göra mål på Wembley kändes fantastiskt.

Det var över tio år sedan ett svenskt klubblag kvalificerade sig för Champions League, enligt Krister Nordin kan ingenting annat än hårt arbete och tur med lottningen försätta ytterligare ett svenskt klubblag i Champions League. Med andra ord får vi förmodligen vänta länge än.

Till sist, tre snabba med Krister Nordin

Vilken klubb vinner årets upplaga av Champions League?

– Barcelona vinner.

Vilken klubb håller du på i Champions League?

– Barcelona.

Vem blir turneringens bästa spelare?

Lionel Messi