Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Förödmjukade spelare förlorade

- 03/03/2009, 15:34 -

Sju spelare stämde Nike för att ha använt en filmsekvens där de blev borttrollade av Ronaldo.

Det var den 12 oktober 1996. Ronaldo var 20 år, ny i Barcelona, och full av självförtroende, fysisk styrka och bollkontroll. I en bortamatch mot Santiago de Compostela gjorde han sin karriärs vackraste mål. Sju motståndarspelare försökte stoppa honom – men Ronaldo var fullständigt stoppbar. Ett mästerverk av den nya tidens fotbollspelare, som kombinerade styrka och snabbhet med en gudabenådad teknik.

Målet vevades på alla världens tevekanaler. Även företaget Nike, som ville in på den gigantiska fotbollsmarknaden, såg målet. För 5220000 pesetas, motsvarande 355000 kronor, köpte de videorättigheterna till målet av den spanska ligaföreningen.

Till bilderna på Roanldos mål hördes en speakerröst som sa: "Föreställ dig att du ber Gud om att göra dig till världens bästa fotbollsspelare, och att Gud lyssnar på dig".

Ronaldo själv hade inget emot uppmärksamheten – men de sju bortgjorda Compostelaspelarna stämde Nike för att företaget använt dem i en förödmjukande reklam utan att fråga om lov.

Sedan dess har ärendet tröskats genom det spanska rättsväsendets kvarnar. Nu har till slut Spaniens högsta domstol kommit med en slutgiltig dom i fallet: domstolen anser att Nikes reklam "koncentrerar sig på Ronaldo, vars idrottsliga kunskaper och färdigheter prisas, till det magnifikas gräns, för att koppla ihop dem med kvaliteten på den produkt som det görs reklam för".

Compostelaspelarnas klagan över att ha gjorts till åtlöje på tapasbarer över hela Spanien tar Högsta domstolen lätt på. Enligt domstolens utlåtande som El Mundo har tagit del av berör inte reklamen "på något sätt deras personliga eller professionella heder, eftersom man inte kan hävda att reklamfilmens syfte är att förminska idrottsmännens prestige eller rykte, utan att just understryka de stora fotbollsmässiga kvaliteterna hos den som i en spelvändning utför ett spektakulär prestation".

Målet som rättsprocessen handlade om:

Skrivet av: