Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nu går AIK för guld och Europasuccé

- 25/10/2012, 16:27
Trots fem matcher på 15 dagar tror inte Andreas Alm att spelschemat är för tufft för AIK.
1 av 5

Trots fem matcher på 15 dagar tror inte Andreas Alm att spelschemat är för tufft för AIK.

ANDREAS HILLERGREN/SCANPIX

Han förstår inte varför man inte kan satsa på både allsvenskan och Europa League.
2 av 5

Han förstår inte varför man inte kan satsa på både allsvenskan och Europa League.

Stefan Jerrevang/SCANPIX

Viktor Lundberg håller med sin tränare: "Vi är vana vid det här."
3 av 5

Viktor Lundberg håller med sin tränare: "Vi är vana vid det här."

SCANPIX

Han tror på en spännande match mot PSV i kväll: "Vi har ett bra go i laget".
4 av 5

Han tror på en spännande match mot PSV i kväll: "Vi har ett bra go i laget".

Ralf Bergman/SCANPIX

Vi får se om det slutar med jubel för AIK – i både allsvenskan och Europa League.
5 av 5

Vi får se om det slutar med jubel för AIK – i både allsvenskan och Europa League.

SCANPIX

Att Europaspel och guldjakt i ligan kan vara förödande för allsvenska lag är en myt. Det tycker AIK:s tränare Andreas Alm: "Jag förstår inte det där."

EINDHOVEN. Många lag i Sverige har haft problem att varva spel i allsvenskan med spel i de europeiska cuperna. Ofta har de regerande mästarna i allsvenskan fallit tillbaka i tabellen året efter – när de även har spelat om dyrbara platser i Champions- eller Europa League

Det var precis det som händer Helsingborg 2000 – året då en allsvensk klubb senast spelade gruppspel i Champions League. När Nyheter24 tog ett snack med Alvaro Santos i våras varnade han till och med sitt lag för att satsa för mycket på spelet i Europa.

– Man måste ha en trupp som klarar av både allsvenskan och europaspel, sa han då.

Men i AIK skriver man inte under på Santos ord. Tränaren Andreas Alm tycker att det är en myt som svenska journalister har byggt upp.

– Alla pratar om, eller journalister pratar om, att det är så viktigt att ta sig till Europa. Men när man väl är där så säger alla att man bara ska fokusera på allsvenskan. Jag förstår inte det, säger han till Nyheter24.

"Kämpade som djur i fjol"

Trots att AIK har fem matcher på 15 dagar tror inte Alm att spelarna riskerar att bli utslitna.

– Nej, det är ett bra schema. Vi kämpade som djur i fjol för att komma tvåa i allsvenskan. Precis som vi kämpar nu för att komma till Europa League. Nu när vi spelar där så vill vi självklart vinna matcherna, säger AIK-tränaren som får medhåll av anfallaren Viktor Lundberg.

– Det är inga problem för oss. Vi har kört så här hela säsongen. Med bland annat kvalet till Europa League i somras.

21-åringen vill inte säga att han bryr sig mest om allsvenskan – men erkänner att en stor del av lagets fokus ligger på guldstriden.

– Självklart satsar vi jäkligt mycket på allsvenskan nu. Men vi prioriterar inget särskilt så.

"Tänker inte på det som spelare"

Rotationen av spelarna i truppen är en viktig del för att lyckas prestera i både allsvenskan och Europa League – särskilt för AIK med deras tajta schema. Men Lundberg lägger ingen kraft vid att sia om laguppställningar och taktik. För honom är det viktigaste att "ta en match i taget" som han säger – sedan överlåter han resten av ansvaret på sin tränare Alms axlar.

– Som spelare tänker man inte så mycket på det. Det är tränarna som får tänka på det och bestämma hur man ställer upp laget. 

Lundberg medger att slutspurten i allsvenskan blir extra spännande för AIK efter Elfsborgs oväntade förlust mot Norrköping. Men han tycker att det hypas upp för mycket i pressen.

– Det är mest media som går fram och tillbaka om guldstriden. Vi har bara försökt att ta en match i taget och det fortsätter vi med så får vi se i slutändan. Vi har det inte i egna händer och kan bara göra det vi ska så får vi se hur långt det säger, säger han.

AIK:s taktik mot PSV

Men först ska AIK i kväll möta PSV Eindhoven på bortaplan. Andreas Alm har taktiken klar för matchen.

– När man spelar på bortaplan mot ett riktigt bra lag är det viktigt att ha en plan för hur man gör mål. Det handlar egentligen bara om hur man gör mål och man försvarar sig på bästa sätt.

Tydligen behöver det inte vara svårare än så. Vi får se om den taktiken räcker mot PSV i kväll.