Thomas Edselius är orolig för hur AIK ska ha råd med europaspel nästa år.
1 av 3
Thomas Edselius är orolig för hur AIK ska ha råd med europaspel nästa år.
Ordningsvakter på hemmaarenan är en dyr affär.
2 av 3
Ordningsvakter på hemmaarenan är en dyr affär. - Foto: SCANPIX SWEDEN
AIK värvade spelare för 15,1 miljoner den här säsongen, däribland Henok Goitom.
3 av 3
AIK värvade spelare för 15,1 miljoner den här säsongen, däribland Henok Goitom. - Foto: Scanpix

AIK kan tvingas spela inför tomma läktare

AIK befinner sig i en svår sits rent ekonomiskt. Efter dyra värvningar och höga polisnotor kan laget tvingas att spela framtida Europa League-matcher inför tomma läktare.


Så räknar Edselius

Om det kommer 15 000 personer på en match tar AIK i snitt 200 kronor per biljett. Totalt blir det lite drygt tre miljoner kronor som ska fördelas ut på säkerhetspersonal som ordningsvakter och publikvärdar och hela hyran.

STOCKHOLM. Värvningar för 15,1 miljoner och en nota på sex miljoner för poliskostnader. Lägg dessutom till faktumet att varje Europa League-match kostar uppåt 800 000 kronor bara för polisövervakning. AIK befinner sig i minst sagt svår sits rent ekonomiskt.

– Det som krånglar till det är Europa-matcherna som är svindyra. Det är knappt så att man går plus på dem eftersom det är så höga poliskostnader, säger AIK:s vd Thomas Edselius till Aftonbladet.

"De bara debiterar oss"

Nästa år skulle poliskostnaderna för europaspel kunna komma upp i totalt tio miljoner kronor om det vill sig illa för AIK.

– Det är svårt att veta exakt eftersom vi aldrig får reda på vad deras siffra grundar sig på. De bara debiterar oss, säger Edselius.

AIK har fått 19 miljoner kronor i bidrag från UEFA för vinsterna i kvalomgångarna, avancemang till gruppspel och marknadsintäkter. Ändå går AIK 6,9 miljoner kronor back på Europaspelet.

– Utan de sex miljonerna i poliskostnader hade det kunnat se betydligt bättre ut.

Vill ha extra bidrag

Thomas Edselius berättar att AIK tjänar lite drygt tre miljoner på varje hemmamatch i Europa League. Detta under förutsättning att minst 15 000 biljetter säljs till matcherna.

– Sedan ska kostnader för att äga säkerhetspersonal som ordningsvakter och publikvärdar och hela hyran räknas bort. Då blir det inte lätt att få lönsamhet i det. Vi är jättefrustrerade, säger han till Aftonbladet.

Edselius vill nu att klubbar som spelar ute i Europa ska få extra bidrag för att kunna lösa de ekonomiska problemen. Men när, eller om, en sådan lagförändring kan komma att genomföras är oklart. Just nu tyder mycket på att det inte blir någon förändring sedan polisen tagit bort de rabatter som tidigare funnits för ordningsvakter på arenorna. Det hela kan sluta i ett alternativ som knappast gynnar fansen:

– Då spelar man inför tomma läktare. Då behöver man ju inte ha polisbevakning, säger Thomas Edselius till Aftonbladet.

AIK
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!