Daniel "Tjerna" Tjernström tycker det känns "vemodigt" att tvingas lämna Råsunda.
1 av 10
Daniel "Tjerna" Tjernström tycker det känns "vemodigt" att tvingas lämna Råsunda. - Foto: Jonatan Qvist / Nyheter24
38-åringen har spelat i snart 14 år i AIK.
2 av 10
38-åringen har spelat i snart 14 år i AIK. - Foto: Jonatan Qvist / Nyheter24
Hans bästa minne från Råsunda är Novakovic klassiska mål mot Barcelona 1999.
3 av 10
Hans bästa minne från Råsunda är Novakovic klassiska mål mot Barcelona 1999. - Foto: Jonatan Qvist / Nyheter24
Hans sämsta minne är när AIK degraderades till superettan 2004.
4 av 10
Hans sämsta minne är när AIK degraderades till superettan 2004. - Foto: Jonatan Qvist / Nyheter24
När han blev inbytt mot Malmö FF i den sista allsvenska matchen på Råsunda fick han höra ett mäktigt jubel av AIK-publiken: "Man blir rörd, det är gåshud".
5 av 10
När han blev inbytt mot Malmö FF i den sista allsvenska matchen på Råsunda fick han höra ett mäktigt jubel av AIK-publiken: "Man blir rörd, det är gåshud". - Foto: Jonatan Qvist / Nyheter24
AIK:s tränare Andreas Alm konstaterar att: "Det finns bara ett Råsunda".
6 av 10
AIK:s tränare Andreas Alm konstaterar att: "Det finns bara ett Råsunda". - Foto: Jonatan Qvist / Nyheter24
Henok Goitom vill se till att avsluta Råsundas historia på ett bra sätt: "Man vill att det ska gå så bra som möjligt så sista minnet blir ett bra minne."
7 av 10
Henok Goitom vill se till att avsluta Råsundas historia på ett bra sätt: "Man vill att det ska gå så bra som möjligt så sista minnet blir ett bra minne." - Foto: Jonatan Qvist / Nyheter24
"Det är ju inte så att man har längtat till det men samtidigt är det en härlig match och någonting som man ser fram emot", säger Nils-Eric Johansson om avslutningsmatchen mot Napoli.
8 av 10
"Det är ju inte så att man har längtat till det men samtidigt är det en härlig match och någonting som man ser fram emot", säger Nils-Eric Johansson om avslutningsmatchen mot Napoli. - Foto: Scanpix
Efter 75 år ska Råsunda rivas.
9 av 10
Efter 75 år ska Råsunda rivas. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Så här såg det ut mot Malmö FF. Det lär bli rejäla hyllningar till arenan även mot Napoli.
10 av 10
Så här såg det ut mot Malmö FF. Det lär bli rejäla hyllningar till arenan även mot Napoli. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

"Det här handlar inte om mig utan om Råsunda"

Daniel "Tjerna" Tjernström + Råsunda = sant. Men under torsdagen skiljs de gamla vännerna åt – för sista gången – och det kommer att bli ett känslofyllt farväl.


Lagkamraterna om Tjerna

Henok Goitom: "För mig i alla fall, det är egentligen bara att titta och lära. Han har varit med i den här klubben så länge och jag vill också vara kvar i den här klubben länge så det är bara att titta och lära. Allt han säger…man diskuterar inte ens. Det är som om du träffar en filosof som pratar om livet och du bara tar in all information den säger, det är så med Tjerna också. När han pratar lyssna alla."

Nils-Eric Johansson: "Lojal. Enormt slitstark kropp som sällan blir skadad eller sjuk. Han klagar inte. Ett bra föredöme som kommer in och gör sitt jobb oavsett om det är snö eller sol. Trevlig kille också privat. Han är inte den som hörs mest men han har varit med jäkligt länge och säger kloka saker när det behövs." 

STOCKHOLM. Efter 75 år på Råsunda präntas de sista skälvande orden in i en lång och stolt historiebok under torsdagskvällen. Under nästan 14 av de åren har Daniel "Tjerna" Tjernström, 38, varit med och skrivit egna kapitel i den boken. "Tjerna" är AIK-profilen som har varit med om både framgång och nederlag. 

Han assisterade Nebojsa Novakovic klassiska mål mot Barcelona i Champions League 1999.


Han gav SM-guldet tio år senare till AIK, som visserligen var på Ullevi, när han krutade in avgörande 2–1 mot IFK Göteborg. 


Men han var även på plats när AIK åkte ner till superettan 2004. 

Han är en legendar bland AIK-fansen och naturligtvis är han starkt förknippad med Råsunda. 38-åringen blir lite sorgsen när han tänker på att matchen mot Napoli blir hans sista på svensk fotbolls mest klassiska arena.

– Det känns tråkigt. Vemodigt, säger han till Nyheter24

"Nära att jag började gråta"

Med 18 minuter kvar av matchen mot Malmö FF, den sista allsvenska matchen på Råsunda, byttes "Tjerna" in. AIK-legendaren fick en lång och mäktig stående ovation av sin publik.

– När Tjernström hoppade in var det nära att jag började gråta. Jag har spelat med Tjernström, jag har gjort massor med fina grejer med Tjernström, men jag har aldrig hört något mäktigare jubel av AIK-publiken som när han blev inbytt, sa Novakovic till Nyheter24 dagen efter matchen

Men "Tjerna" själv är sig lik och väljer att hylla sin vän när han tänker på den enskilt, mest hårresande publikinsatsen.

– Jag tror kanske att hans mål mot Barcelona är med där också. Men absolut. Det var en härlig känsla att få komma in i den matchen också. Det var rörande, mäktigt, säger han. 

Hur tänker man när man joggar in på planen till ett sånt jubel?

– Man blir ju rörd, det är gåshud. Det är svårt att förklara. 

Man måste vara med om det själv helt enkelt?

– Ja, jag tror nästan det. 

Enligt 38-åringen har han spelat 202 matcher på Råsunda – en nästan ofattbar summa. Det är klart att man kan förstå honom när han har problem att peka ut sitt bästa minne från arenan.

– Det är svårt. Jag har sagt i några intervjuer att mitt första år i Champions League i alla de matcherna och Nebojsas mål då som pricken över i:et. Det tycker jag är det bästa ögonblicket. Sen också när vi blev hyllade efter SM-guldet någon dag efteråt. 

Värsta minnet då?

– Det är ju när vi åkte ur allsvenskan 2004. Vi mötte Örgryte hemma inför tomma läktare. Jag tror att det var nästsista matchen som det blev klart. Jag tror vi förlorade med 0–3 och då var det helt klart att vi skulle åka ur. Jag spelade inte, jag var skadad och såg den från läktaren, men det är sånt där som man helst inte vill tänka på. Man minns alltid de bra grejerna men det där är definitivt en av de grejer som man helst vill glömma, berättar han. 

Även "Tjernas" lagkamrater blir nostalgiska och lite rörda när de tänker på att Napoli-matchen blir den sista på Råsunda. För Henok Goitom, 28, är det viktigt att dagens AIK visar upp samma klass och standard som tidigare versioner på den förra nationalarenan.

– Det är fortfarande lite tragiskt i och med den historia som finns men när man väl har förstått att vi ska byta till Friends Arena då vill man ju att det ska gå så bra som möjligt så sista minnet blir ett bra minne.  

"Det finns bara ett Råsunda"

Vänsterbacken Nils-Eric Johansson, 32, kan bara stämma in i Goitoms ord. 

– Det är sista matchen och vi vet ju om det, vi har varit förbereda på det. Det är inte så att man har längtat till det men samtidigt är det en härlig match och någonting som man ser fram emot, säger han.

Även AIK:s tränare Andreas Alm, 39, tycker att det känns jobbigt att lämna Råsunda och konstaterar:

– Det finns bara ett Råsunda.

Men slutordet – ja, det får naturligtvis den store AIK-profilen "Tjerna" som, som vanligt, tonar ner sin egen roll i det hela.

– Jag ska ju spela vidare så det här handlar inte om mig, det här handlar om Råsunda. Det är Råsunda vi lämnar.

Det är bara att hoppas på ett vackert och värdigt slut innan den klassiska betongklossen i Solna rivs.

AIK
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!