Tisdag 22 Jun
Stockholm

Här är 9 fotbollsproffs som är smartare än läktarrasisterna

Kevin-Prince Boateng och Mario Balotelli har båda reagerat starkt mot rasism på fotbollsläktare.
1 av 10
Kevin-Prince Boateng och Mario Balotelli har båda reagerat starkt mot rasism på fotbollsläktare. Foto: AP/TT Bild
Här stoppades matchen mellan Milan och Roma för snart ett år sedan på grund av att rasister bland Roma-anhängarna ropade mot Balotelli och Boateng.
2 av 10
Här stoppades matchen mellan Milan och Roma för snart ett år sedan på grund av att rasister bland Roma-anhängarna ropade mot Balotelli och Boateng. Foto: AP/TT Bild
Boateng har diskuterat rasism med både Fifa-presidenten Sepp Blatter och...
3 av 10
Boateng har diskuterat rasism med både Fifa-presidenten Sepp Blatter och... Foto: AP/TT Bild
...på FN:s högkvarter i Genève tillsammans med bland andra Patrick Vieira.
4 av 10
...på FN:s högkvarter i Genève tillsammans med bland andra Patrick Vieira. Foto: AP/TT Bild
Det kroatiska fotbollsförbundet blev straffat under EM 2012 för att supportrar gjorde apljud mot Balotelli i gruppspelsmatchen mellan Italien och Kroatien.
5 av 10
Det kroatiska fotbollsförbundet blev straffat under EM 2012 för att supportrar gjorde apljud mot Balotelli i gruppspelsmatchen mellan Italien och Kroatien. Foto: Jon Super/AP/TT Bild
Roberto Carlos lämnade planen innan slutsignalen när fick en banan inkastad mot sig i den ryska ligan.
6 av 10
Roberto Carlos lämnade planen innan slutsignalen när fick en banan inkastad mot sig i den ryska ligan. Foto: Sergei Rasulov Jr./AP/TT Bild
Lilian Thuram har startat en fond mot rasism.
7 av 10
Lilian Thuram har startat en fond mot rasism. Foto: AP/TT Bild
John Terry friades i engelsk domstol men fälldes av det engelska fotbollsförbund för sina rasistiska ord mot Anton Ferdinand.
8 av 10
John Terry friades i engelsk domstol men fälldes av det engelska fotbollsförbund för sina rasistiska ord mot Anton Ferdinand. Foto: AP/TT Bild
Luis Suárez fick tio matchers avstängning av det engelska fotbollsförbundet efter att ha kallat Patrice Evra för "negro", alltså "svarting".
9 av 10
Luis Suárez fick tio matchers avstängning av det engelska fotbollsförbundet efter att ha kallat Patrice Evra för "negro", alltså "svarting". Foto: AP/TT Bild
Turken Emre Belozoglu har flera gånger under sin fotbollskarriär blivit avstängd för att ha använt sig av rasistiska ord mot sina motståndare.
10 av 10
Turken Emre Belozoglu har flera gånger under sin fotbollskarriär blivit avstängd för att ha använt sig av rasistiska ord mot sina motståndare. Foto: AP/TT Bild

Rasister har genom alla år försökt psyka mörkhyade fotbollsspelare på olika sätt – men de kommer aldrig att vinna.

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Märkliga protesten

Det italienska amatörlaget Rioveggio ville ta ett ställningstagande mot rasism i italiensk fotboll – och målade sig själva mörka på ett lagfoto. 

Läs mer om det här

Under söndagen fick Barcelonas ytterback Dani Alves bananer kastade mot sig av Villarreal-anhängare när brassen skulle slå en hörna. 30-åringen svarade med att ta upp en banan och ta en tugga av den innan han slog iväg hörnan. En tydlig markering och demonstration mot rasisterna på läktaren.

– Jag har varit i Spanien i elva år och det har alltid varit likadant. Man kan bara skratta åt dessa idioter, sa han till Sport.es efter matchen.

Som tur är så är brassen inte ensam om att stå upp mot rasism.

Här är åtta andra spelare som har ägt rasister:

Kevin-Prince Boateng, Schalke 04:

Den första spelare som någonsin har avbrutit en fotbollsmatch på grund av rasistiska tillmälen från läktarna. Han har sedan dess frontat kampen mot rasism på fotbollens arena. Var blandat annat på besök i FN:s högkvarter i Genève och pratade om just detta.

– Jag försökte ignorera som att det bara var huvudvärk som skulle gå över, att jag bara kunde vänta ut det. Det var dock bara en illusion. Det går inte bort av sig själv. Vi har en plikt att möta rasismen och att kämpa emot den. Det finns ingen tolerans mot rasism.


Mario Balotelli, Milan:

Trots sin unga ålder, 23 år, är det få fotbollsspelare som har fått uppleva så mycket rasistiskt hat som Mario Balotelli. Han har både fått bananer kastade mot sig och fått höra glåpord vid ett antal tillfällen under sin karriär. Mycket av försnacket till EM 2012 handlade om Balotelli och vad som skulle hända om han blev utsatt för rasism under mästerskapet. Han satte själv en gräns.

– Jag kommer inte att acceptera rasism över huvud taget. Det är oacceptabelt. Om några kastar bananer mot mig på gatan kommer jag att hamna i fängelse, för jag kommer att döda dem.

Roberto Carlos, slutat:

När brassen kom till ryska Anzhi blev han utsatt för två rasistattacker på kort tid. Först viftade en Zenit Sankt Petersburg-anhängare med en banan intill honom vid sidlinjen och bara någon månad efteråt i en match mot Krylya Sovetov Samara fick han en banan kastad mot sig. 

Den kastade han ut utanför sidlinjen. Då valde Carlos att lämna matchen innan slutsignalen och visa upp två fingrar för att markera de två mörka händelser han varit med om. 

Yaya Touré, Manchester City:

Citys storstjärna blev utsatt för rasistiska glåpord när laget spelade Champions League-match mot CSKA Moskva i den ryska huvudstaden 2013. CSKA Moskva, som förnekade händelsen, blev bestraffade av Uefa med avstängda sektioner i kommande gruppspelsmatcher. Touré själv gick i efterhand ut och ifrågasatte Ryssland som värdland för VM 2018.

– Om vi inte känner oss trygga under VM, att komma till Ryssland, så kommer vi inte att åka dit.

Pa Dembo Touray, Engen Santos:

Den enda svenskkopplingen på listan. Djurgårdens före detta målvakt Pa Dembo Touray fick bananer kastade mot sig i flera Stockholmsderbyn under 2000-laget. En "tradition" utan rasistisk koppling menade vissa, både Andreas Isaksson och Rami Shaaban fick samma behandling, medan andra tyckte att det var rasistiska attacker mot Touray. 

Touray själv åt en banan vid ett tillfälle 2004 när Hammarby-anhängare kastade in bananer på planen. Då tog han det hela med ro. Men han tröttnade på det eviga banankastandet.

– Jag gör ingen stor grej av det. Det bästa är nog att ignorera dem, då kanske de känner sig dumma, sa han till Expressen efter ett Stockholmsderby mot Hammarby 2006. 


Patrick Vieira, slutat:

Den franske legendaren berättade, efter en Champions League-match mot Sven-Göran Erikssons Lazio år 2000, att frisparksspecialisten Sinisa Mihajlovic hade kallat honom för "svart apa" under matchen och att han "aldrig blivit påhoppad så illa någon gång tidigare". Då berättade han för att han tyckte att man inte skulle behöva få höra sådant år 2000. 

Även efter karriären har Vieira, som jobbar inom Manchester Citys organisation nu, fortsatt sin kamp mot rasism inom fotbollen. Bland annat stöttade han Touré efter det han var med om i Ryssland.

– Om man verkligen vill bekämpa rasism, om man verkligen vill visa världen att fotbollen vill bekämpa rasism, behöver man ge poängavdrag till klubbar eller sparka ut dem från turneringar, sa han till The Times 2012. 


Samuel Eto'o, Chelsea:

När Barcelona spelade mot Real Zaragoza 2006 ville Samuel Eto'o lämna planen när Zaragoza-anhängare gjorde apljud varje gång han rörde bollen. Han blev dock stoppad av tränaren Frank Rijkaard, lagkamraterna och domaren. Efter några liknande händelser har Eto'o valt att inte tillåta sin familj att gå på fotboll, även om han främst ser det som ett samhällsproblem. 

– Myndigheter jobbar för att hitta lösningar. Men de måste hitta dem. Vi kan inte vänta tills någon galen supporter hoppar in från sin plats och dödar en mörkhyad spelare innan man åtgärdar problemet, sa han till CNN 2008 och fortsatte:

– Spelarna är upprörda och vi försöker hjälpa varandra. Men myndigheterna måste hitta ett sätt att vara en god förebild.

Lilian Thuram, slutat:

Den före detta franske landslagsstjärnan har startat en fond för att bekämpa rasism, inte bara i fotbollen, utan i varje hörn av samhället. Thuram åker runt hela Europa för att hålla föreläsningar och öka förståelsen för olika kulturer och nationaliteter. 

"Vårt samhälle måste förstå att hudfärg, kön, religion och sexualitet inte på något sätt avgör människor intelligens, språk, fysiska begåvning, nationalitet eller hur någon älskar och hatar. Alla är vi kapabla att lära oss vad som helst, både det bästa och det sämsta", skriver han på hemsidan. 

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela