KRÖNIKA: Se upp för denna man!

Någon ropade bakom mig. Det var Gabriel Batistuta. Det var den 4 april 2001 och jag hängde på Romas träningsanläggning Trigoria i jakt på just Batistuta för ett reportage om hans återkomst till Florens med Roma. Jag vände mig om, fortsatte att långsamt att gå baklänges med blicken på den argentinske målkungen som ivrigt samspråkade med Damiano Tommasi. I sista stund snurrade jag runt – och undvek så att gå rakt in i Emerson. Han fyllde 25 just den dagen och en glad ”Puma” var på ett så strålande humör att han gjorde high five med mig.

Sedan den dagen har jag varit extremt otursförföljd. Eller, nej nu ljög jag, men kolla här:

I Bayer Leverkusen var Emerson kung på mittfältet där han fördelade bollar, täckte upp bakom Michael Ballack och höll Bernd Schneider på bänken. Våren 2000 tappade laget Bundesligaguldet i sista matchen. Emerson köptes av Roma, som hade tvingats se kusinerna Lazio fira Lo Scudetto och därför köpte storspelarna Walter Samuel, Emerson och Gabriel Batistuta på ett bräde. På sin första träning med Roma bröt Emerson benet. Roma gick som tåget – tills Emerson kom tillbaka. Då började Roma tappa, även om lagets niopoängsledning var tillräckligt för att hålla ända in i mål.

Nästa säsong är Emerson skadefri och ordinarie. Roma tappar guldet med en poängs marginal. Sommaren 2002 är det VM i Japan/Sydkorea. Emerson är lagkapten, skojar till det och agerar målvakt och landar så olyckligt att axeln går ur led. Utan Puma i laget vinner Brasilien VM-guld.

Säsongen som följer är Emerson grym – men det går uselt för Roma som till slut hamnar åtta i tabellen. Emerson skiljer sig.

Sommaren 2004 sjukskriver sig Emerson för depression, efter att Roma har vägrat sälja honom till Juventus. Till slut ger klubben med sig: Emerson vinner två scudetti med Juve – segrar som sedan fråntas klubben i calciopoliskandalen. I VM 2006 är Emerson i form och styr spelet på Brasiliens mittfält. Laget åker ut i kvartsfinalen mot Frankrike efter uselt spel.

Emerson går till Real Madrid – och misslyckas att ta en plats i laget. Sommaren 2007 är han Milans enda namnkunniga värvning. Laget slutar femma och missar Champions League.

Så i söndags: stormatch Juventus–Milan. Gattuso och Flamini är skadade och Emerson får spela från start. Ingen skräll att det blev torsk va?

Romas curva sud ber Emerson dra dit pepparn växer efter att han sagt sig vilja lämna klubben för Juventus:

Hur var vädret dagen då Emerson anlände till Milano? Det regnade.

Juve-Milan 14/12 2008:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

NHL: Arizona flyttar till Utah

1 timme sedan

Orken tog slut: "Bittert så klart"

igår 23:20
Sju matcher i kvartsfinalen och lika många i semifinalen. 14 matcher på mindre än en månad blev ett alltför tufft program för Frölunda. Nu väntar semester. Bittert så klart. Vi hade bättre förhoppningar än så men kommer helt enkelt inte upp i nivå i dag, säger backresen Henrik Tömmernes strax efter slutsignalen.

Åberg flyger vidare – bjöd på en eagle

igår 23:06
Ludvig Åbergs stora genombrott kom redan i Ryder Cup i höstas. Steget till världskändis tog han i Augusta. Tvåan i Masters förra helgen kan vara på väg mot något fint och framgångsrikt även på Hilton Head Island, där han ligger delad fyra efter första rundan.

Skellefteå i final: "Dags att de får torsk"

igår 21:50
Det blir Skellefteå som möter Rögle SM-final. Västerbottningarna pallade för trycket och vann den sjunde och avgörande matchen mot Frölunda med 4-1. Det är dags att de får torsk nu, säger Oscar Lindberg om finalduellen mot Rögle.

Jagr, 52, historisk och målskytt

igår 21:04
Den tjeckiske legendaren Jaromir Jagr har hunnit fylla 52 år – men är inte klar med hockeykarriären.

Stark och Nordqvist med i täten i majorn

igår 20:58
Maja Stark och Anna Nordqvist gick runt på 70 slag och är med i kampen om årets första majortitel. Båda är fyra slag efter just nu ledande amerikanskan Lauren Coughlin.