Tre poäng – men uselt Sverige!

Se matchen i bilden ovan.

Segern mot Malta (!) satt hårt inne.

Ja, det är faktiskt sant.

Ö-nationen ligger på 140:e plats på världsranking och förlorade häromdagen mot blåbärsnationen Kap Verde med 3-0.

Ändå dröjde det till minut 81 innan Lars Lagerbäcks Sverige gjorde 0-1.

Tacka ett maltesiskt knä tillhörande Ian Azzopardi och Marcus Berg för det.

– Det var en bedrövlig insats men ändå är det en lättnad. I övrigt är det nattsvart, summerar TV4:s expert Pontus Kåmark.

Och chanser till ytterligare mål fanns det gått om.

Framför allt i den andra halvleken då blågult var något bättre än de första 45 minuterna.

Två minuter in i andra halvlek kommer ett gyllene svenskt läge då Zlatan Ibrahimovic serverade Kim Källström som försökte placera in bollen med vänsterfoten – men skottet touchade en maltes och via stolpen blir det en svensk hörna.

Efter 59 minuter, på inlägg av inhopparen Tobias Hysén, provade Johan Elmander på en cykelspark. Boltonstjärnan fick en bra träff men skottet gick rakt på Maltas målvakt och är därför ofarligt.

Med en timma på matchklockan har blågult förtvivlat svårt att skapa farliga målchanser – och spelet var minst lika bedrövligt som i den första.

I den 63:e minuten får svenskarna ett gyllene omställningsläge på vänsterkanten när Tobias Hysén levererade bollen in till Kim Källström som inte valde att släppa ut till Zlatan som finns intill på en bättre yta. Skottet, det är misslyckat.

En pigg inhoppare i Hysén hade med tjugo minuter kvar chansen att göra ledningsmålet. Anders Svensson spelvänder på Mikael Nilsson som måttar mot målkungen från IFK Göteborg – men nicken är dålig...

Johan Elmander fortsätter på Hyséns inslagna väg när han skickade iväg ett vänsterskott som snuddar högerstolpen.

Och i samma stund som den missade chansen inser förbundskaptenen Lars Lagerbäck faran efter 73 spelade minuter.

Inget mål och en VM-plats är i fara.

Då byter han ut defensiva mittfältaren Anders Svensson och sätter in Marcus Berg – som gjorde mål i hemmamötet mot Malta.

Ett byte som också betalade sig.

I den 81:a minuten håller sig Marcus Berg framme i den bortre delen av straffområdet.

Han spelar bollen diagonalt med mållinjen – och efter en touch på en försvarare i Malta letar sig bollen in i nät.

0-1 – och en lättnades suck från svensklägret....

Men spelet, det räcker inte till för att nå VM.

Ett nonchalant Sverige kunde mycket väl ha gått miste om dyrbara VM-kvalpoäng på Ta'Qali-stadion.