Zlatans stora svek

Varför ska Hamrén ljuga för en spelare som valt att svika honom från första början?


Du ska svara när landslaget kallar.

Så har det varit förr och så kommer det att vara i framtiden. Oavsett vad Zlatan Ibrahimovic och hans agent Mino Raiola tycker och tänker.

Zlatan Ibrahimovics nej till landslaget är inget annat än ett svek mot det svenska folket, lagkamraterna och det förbund som redan lider både ekonomiskt och prestigemässigt efter VM-missen. När landslaget behöver någon som samlar trupperna, ja då kastar generalen in handduken.

Brist på lojalitet mot ett klubblag är numera vardagsmat. Men lojalitet mot det land som gett dig gratis utbildning, och bekostat dina möjligheter att odla din fotbollstalang är något annat. Något större och viktigare.

Att en 28-åring i sitt livs form väljer att bekvämt stanna kvar i solen i Barcelona är något jag inte kan förstå.

Hur man kan kalla den nye förbundskaptenen Erik Hamréns ärlighet för "dundertabbe" är obegripligt.

Kvällstidningarna har blivit så insyltade och själlösa i sina försök att överträffa varandras "Exklusivt med Zlatan" att de tappat all objektivitet. Journalister tvingas sälja och håna sig själva gång på gång för att annonspengarna ska fortsätta att rulla in.

Här kommer Hamrén och gör vad han tror är det bästa för Sveriges mest älskade landslag - och får hela presskåren mot sig.

Hamrén visar ärlighet - samma ärlighet som den samlade presskåren skrikit efter de senaste fyra åren. Samma presskår som jagade bort Lars Lagerbäck.

Hamrén kom in till presskonferensen och berättade obehindrat om Zlatan Ibrahimovics beslut. Hamrén visste exakt hur hans ord skulle uppfattas och valde att låta Zlatan Ibrahimovic växa upp och ta ansvar för sina handlingar. Varför ska Hamrén ljuga för en spelare som valt att svika honom från dag ett?

Den storhet som Hamrén visade sig i går har Zlatan Ibrahimovic aldrig varit i närheten av.

Problemet är tyvärr större än så och allt började redan under Lars Lagerbäcks tid. Hans sentimentala fotbollskärlek till Henrik Larsson bäddade delvis för det debacle vi fick uppleva i går. Lagerbäcks svängdörrar tillät Henrik Larsson att behandla landslaget som en hobby - och där står vi i dag.

"Om Henke kan så kan jag." Är det så Zlatan Ibrahimovic tänker? Det är väl bara han som vet - men det gör inte sveket mindre.

Landslagsspelare i sina bästa fotbollsår ska inte nobba sitt land. "Brist på motivation" är inte ett hållbart argument.

Förbundsbasen Lars-Åke Lagrell borde en gång för alla ta Sveriges bästa spelare i örat och förklara vem som är vem i det här apatiska förhållandet.

Gör man inte det nu riskerar man att urvattna allt landslaget är tänkt att stå för.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!