”Super Eagles” får spela igen.
”Super Eagles” får spela igen. - Foto: Ahn Young-Joon/AP/SCANPIX

Nigeria får spela igen – redan efter fyra dagar

Fifa har beslutat för att häva avstängningen tillfälligt.


Detta har hänt:

I VM-kvalet upptäckte Fifa att flera av Nigerias matcher kan ha varit riggade på vägen fram till det stora slutspelet. Det ska ha varit flera spelare som såg till att resultatet var riggade – medan de andra rapporterade till fotbollsorganet.

Efter att Lars Lagerbäck tog över Nigeria började man drömma om att ta sig långt i årets VM-turnering. Så blev det inte och ”Super Eagles” fick åka hem redan efter att gruppspelet var slut.

Hemma väntade en rasande president, Goodluch Jonathan, som valde att börja avskeda folk till höger och vänster. Idrottsministern valde att stänga den inhemska ligan så att lag varken kan gå upp eller åka ur.

Det fick förbundet att agera och under veckan blev det klart att de stängs av. Men den är redan nu upphävd.

ABJUA. Tidigare i veckan beslutade Fifa för att stänga av Nigeria efter att deras politiker beslutat sig för att blanda sig i – något som man inte får enligt regelverket. Men redan nu har avstängningen hävts för att landet ska kunna delta i kvalet till afrikanska mästerskapet.

– Vi är glada över att avstängningen har hävts även om det är tillfälligt. Det tillåter oss att fortsätta med vårt program ohindrade, säger Musa Amadu på det nigerianska fotbollsförbundet till nyhetsbyrån AP.

Upphävningen är bara tillfällig och gäller till den 26:e oktober. Samtidigt öppnar organet för att man kan häva den helt.

Beslutet togs efter att vi noterat att situationen tagit en positiv svängning de senaste dagarna. Men om NFF (nigerianska fotbollsförbundet) fortfarande skulle vara indraget i rättsliga problem eller andra frågor som gör att de inte kan arbeta fritt vid det datumet kommer avstängningen att bli permanent tills alla problem definitivt har lösts”, skriver de i en kommentar.

Inslag efter att presidenten stängt av laget i två år

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åbergs hemliga vapen: "Säger vart jag ska slå"

Barcelona straffas av Uefa efter rasism

1 timme sedan
Barcelona tvingas betala runt 290 000 kronor i böter och får inte sälja bortabiljetter till herrlagets nästa bortamatch i Europa.

Världstvåan till Båstad: "Får nypa sig i armen"

2 timmar sedan
Australian Open-vinnaren Jannik Sinner kommer till Båstad i sommar. Den italienske världstvåan är klar för spel i den svenska ATP-turneringen, skriver arrangören i ett pressmeddelande.

Slog världstrean: "En av mina största segrar"

2 timmar sedan
På onsdagen nådde bordtennisstjärnan Anton Källberg sin högsta placering hittills på världsrankningen: 13:e plats. Dagen därpå slog svensken världstrean Liang Jingkun från Kina i åttondelsfinalen i prestigefyllda ITTF World Cup i Macao.

Palestina vill att Fifa straffar Israel

3 timmar sedan
Palestinas fotbollsförbund anser att Israel diskriminerar palestinier och ber därför Internationella fotbollsförbundet (Fifa) att stänga av eller slänga ut Israels fotbollsförbund.

Sista matchen spelad – nu kan NHL-laget byta stad

3 timmar sedan
NHL-laget Arizona Coyotes kan flyttas – till Salt Lake City. Säsongens sista match i Mullett Arena blev därför en känslosam historia. Det var många känslor och det var mycket sorg, säger Coyotes tränare André Tourigny.