Qatars bud står under utredning misstänkt för maskopi.
1 av 4
Qatars bud står under utredning misstänkt för maskopi. - Foto: OSAMA FAISAL/AP/SCANPIX
Fifa-delegaterna.
2 av 4
Fifa-delegaterna. - Foto: Stefan Rousseau/AP/SCANPIX
Sepp Blatter under hård press väljer att slå tillbaka.
3 av 4
Sepp Blatter under hård press väljer att slå tillbaka. - Foto: STEFFEN SCHMIDT/AP/SCANPIX
Zinedine Zidane samarbetar med Qatars bud.
4 av 4
Zinedine Zidane samarbetar med Qatars bud. - Foto: OSAMA FAISAL/AP/SCANPIX

Här inleder Blatter tidernas krig

Kaoset i det internationella fotbollsförbundet fortsätter.– Frågan är vem som tjänar på att allt detta kommit fram?


Engelska tidningars makt

Makten hos de engelska tidningarna sträcker sig världen över, bland annat The Times och The Economist anses av många som de mest inflyttelserika opionsättarna i världen och påverkar ledande debattörerna inom AP-, Reuters- och även TT-ankytna tidningar.

The Guardian är samtidigt en av de tre internationella tidningar som exempelvis fått ta del av Wikileaks hemlighetsstämplade material.

The Sunday Telegraph var tidningen som publicerade avslöjandet som föranlett Fifas formella utredning. Det inledande reportaget avslöjade missförhavande hos den nigerianske delegaten Amos Adamu.

De engelska tabloiderna har satt i system att se till att få exempelvis förbundskaptener avskedade. Praktexemplet på det var när Sven-Göran Eriksson var tränare för det engelska landslaget.

News of World försatte Eriksson i riktigt blåsväder när de lät två reportrar klä ut sig till arabiska shejker. De uppklädda reportrarna hävdade att de skulle köpa upp Aston Villa och svensken gick rakt i fällan.

Svenis lovade guld och gröna skogar samt att David Beckham skulle skriva på för klubben. Efter att det uppdagades valde "Svenis" att inte förlänga med engelska FA.

ZÜRICH. Sepp Blatter valde under fredagseftermiddagen att iscensätta vad som kan bli ett av tidernas största mediekrig inom den internationella fotbollen. Han attackerade engelsk press.

Under en presskonferens i Zürich frågade en samlad presskår ut Fifapresidenten kring den härva som uppdagats i engelska Sunday Telegraph. Artikelsamlingen anklagar två av de ansökande ländernas bud för maskopi.

Reportageserien har dessutom lett till att sex delegater blivit avstängda. Nu väljer Sepp Blatter att svara på anklagelserna.

– Frågan i den här härvan är vilka det är som kommer att tjäna på det? frågar han retoriskt innan han snabbt svarar:

– Varför var det just engelska tidningar som publicerade informationen?

Mediedrev kan bli utan dess like

De engelska tidningarnas makt är svår att begripa. Engelska tabloider som exempelvis The Sun och News of the World kan driva kampanjer som får förbund att vackla och till slut få förbundskaptener avskedade (läs Sven-Göran Eriksson).

Samtidigt har tidningar som The Sunday Telegraph och The Guardian absolut högst anseende i världen gällande djupare reportage och avslöjanden.

"Hjälp oss"

– Media har varit väldigt delaktiga i att få fram uppgifterna som tvingat oss att tillsätta den etiska kommittén för att lösa dessa anklagelser mot förbunden och delegaterna. Och det tackar vi för. Men vi måste fortfarande vara försiktiga och analysera vilka som tjänar på detta.

Pressen fortsätter att sätta press.

– Jag kommer inte att avgöra om våra juridiska metoder är bra eller dåliga. Vi kommer bara att implementera dem för att komma till botten med detta problem.

Blatter vägrade att klargöra huruvida Spanien/Portugal och Qatars bud som ingått i maskopi, trots att samtliga inom presskåren, samt alla individer som följer Fifa är väl medvetna om vilka nationer det rör sig om.

– Jag måste medge att jag känner en viss oro över, om det var rätt tillvägagångssätt att låta två världsmästerskap bli framröstade samtidigt, säger Sepp Blatter.

Vad tror du att fotbollsfans världen runt kommer att tycka om transparensen inom Fifa?

– Alla förbund i världen ger oss nu stöd för att ta oss ur den här situationen vi sitter i. Det är över en miljard människor som är direkt eller indirekt involverade med det internationella förbundet och alla dessa anser enligt uppgifter till mig att det arbete vi gör på Fifa fungerar och är bra.

Blatter fortsätter och menar att det kommer inte vara samma etiska kommitté som utreder de sex korruptionsanklagade delegaterna, samt de bud som sk ha ingått i maskopi för att stärka sina ansökningar.

Dessutom klargör han att de inte kommer att göra utredningarna offentliga förens efter omröstningen den 2 februari.

– Jag kommer inte att avgöra om våra metoder är bra eller dåliga. Vi kommer bara att implementera dem för att komma till botten med detta problem.

– Vi kan inte förändra våra regler innan det blir en lagförändring i Schweiz för alla internationella idrottsförbund.

Trots upprepade frågor vägrar Blatter att specificera vilka förbund och delegater det rör sig om och menar vidare att det råder samma villkor och regler för Fifa-delegater som representanter inom IOC.

De ska göra samma hårdragna distinktion mellan mutor och traktamenterelaterade nödvändigheter.

Frågan är nu hur den engelska pressen kommer att svara på Blatters konspiratoriska anklagelser. Kommer resten av världens medier specialgranska det engelska budet till fotbolls-VM 2018?

Under de närmaste dagarna kommer vi att få följa detta drev på närmaste håll.

Se när Fifapresidenten trots allt var vänligt inställd till det engelska budet.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Så tycker fotbollsfansen om VAR

2 timmar sedan

Löftet till Bergvall: "Ska finnas där för honom"

2 timmar sedan
Tolv allsvenska matcher och en cupfinal mot Malmö FF återstår av tiden i Djurgården. Sedan bär det av till London och Tottenham för Lucas Bergvall, 18. Där ställer sig gärna Dejan Kulusevski i välkomstkommittén. Jag har aldrig haft en svensk lagkamrat så det ska bli otroligt kul att vara där och finnas för honom, säger han.

Allsvenskan: Fem unga talanger att hålla koll på

2 timmar sedan
Vilka slår igenom och får rubrikerna? Vilka nyförvärv blir lyckade? Flopparna? Vilka unga spelare tar den 100:e allsvenska säsongen med storm?

Boston missade chans att säkra slutspel

idag 03:52
Boston behövde "bara" ta en poäng i matchen mot Tampa Bay för att som andra lag för säsongen säkra en plats i Stanley Cup-slutspelet.

Varning för tysk öl: "Kan vara starkare"

idag 03:20
Brittiska fans varnas för den öl som kommer att serveras under fotbolls-EM i Tyskland i sommar.

Sundqvist knäskadad – borta resten av säsongen

igår 23:28
St Louis svenske NHL-anfallare Oskar Sundqvist blir borta resten av säsongen efter skadan i matchen mot Vegas under natten till tisdagen. Den 30-årige svensken har dragit av främre korsbandet i höger knä och ska opereras, bekräftar klubben på nhl.com.