Djupt skakad Fifa-president vill inte att Spanien/Portugal och Qatar får de två världsmästerskapen.
1 av 5
Djupt skakad Fifa-president vill inte att Spanien/Portugal och Qatar får de två världsmästerskapen. - Foto: STEFFEN SCHMIDT/AP/SCANPIX
David Beckham, James Cameron och Prince William diskuterar sitt bidrag.
2 av 5
David Beckham, James Cameron och Prince William diskuterar sitt bidrag. - Foto: Matthew Childs/AP/SCANPIX
David Beckham ska representera sitt land ytterligare en gång.
3 av 5
David Beckham ska representera sitt land ytterligare en gång. - Foto: WALTER BIERI/AP/SCANPIX
Zidane, världsmästare och danske skalle representerade Qatar under onsdagseftermiddagen.
4 av 5
Zidane, världsmästare och danske skalle representerade Qatar under onsdagseftermiddagen. - Foto: Anja Niedringhaus/AP/SCANPIX
Morgan Freeman stod för gårdagens hjärnsläpp: "Sorry, I forgot a page."
5 av 5
Morgan Freeman stod för gårdagens hjärnsläpp: "Sorry, I forgot a page." - Foto: Anja Niedringhaus/AP/SCANPIX

Nu avgörs det: Omröstningen som är värd ett u-lands BNP

I Fifa:s händer ligger i dag miljardbelopp, framtiden för miljontals människor och världsfotbollens globala anseende. Frågan är om det kommer att gå rätt till?


ZÜRICH. Under torsdagen kommer en av de största ekonomiska omröstningarna vid sidan av ett val inom en av nationerna i G8, gå av stapeln. Fifas exekutiva kommitté låser in sig i sina kamrar och ska besluta var VM 2018 ska anordnas, ett beslut värt ett mindre u-lands BNP.

Det enda som är bestämt är att världsmästerskapet 2018 ska arrangeras av ett land i EU-regionen, inklusive Ryssland.

Det har varit kutym att mästerskapet arrangerats varannan gång av ett land i Europa och varannan gång av ett land i den amerikanska hemisfären, detta förändrades dock drastiskt i och med sportens utbredning vilket ledde till att Asien fick arrangera sin första turnering 2002. Därefter blev det återigen Europa 2006, för att som bekant utspelas för första gången i Afrika under sommaren 2010.

2014 slår Brasilien upp portarna till världen, vilket självklart, innebär att det återigen är dags för ett europeiskt land att få privilegiet att styra upp världens i särklass största spektakel 2018.

Kandidaterna

Enligt experterna står det i grund och botten endast mellan två bud av de fyra anmälda. England mot Spanien/Portgual. Övriga ansökningar har kommit från Holland/Belgien och Ryssland. Ryssnar kan dock ha förbättrat sina chanser avsevärt efter att Vladimir Putin tillkännagav, att han inte skulle närvara vid presentationerna och beslutstagandet.

Omröstningen äger rum efter att de olika kandidaterna framfört en slags slutplädering, där England ser till sina två kanske största nationalklenoder för att övertala Fifa:s exekutiva kommitté - Prins William och David Beckham - två världskändisar berömda för sin förmåga att artikulera djupa argument, retoriska storhet och sitt karaktärsfasta leverne.

Omröstningen

Fifa:s exekutiva kommitté kommer efter slutpläderingarna att sammanträda och under dagen komma ut med sitt slutgiltiga beslut. Röstningsprocessen är en mindre invecklad version av Vatikanstatens demokratiska omröstning där de olika ledamöterna sammanträder för att utse en påve i absolut majoritet. I Fifa krävs endast en fast majoritet - problemet är dock utslagningsprocessen.

I den första omgången lägger ledamöterna sina initiala röster, varvid ett bidrag får färre röster än de tre andra. Denna ansökan åker således ut ur tävlingen i klassiskt omvänt Robinsonmanér. Nästa omgång slutar på samma sätt, vilket ger endast två länder kvar till den sista och avgörande omgången.

Där ställs de två "bästa" buden mot varandra och då gäller helt enkelt majoritetsprincipen. Tolv av de 22 ledamöterna krävs för majoritet - och skulle det bli oavgjort i denna omgång blir det Fifa:s president, Sepp Blatter, som fäller avgörandet med sin vetoröst.

En röst som mycket väl kan bli en verklighet

"Mycket hänger på Blatter. Han är fast besluten att stoppa Spanien/Portugal och Qatar från att bli tilldelad de två turneringarna, vilket skulle innebära djup skada på schweizarens ambition att bli omvald" skriver The Guardians korrespondent från Fifas högkvarter i Zürich, Owen Gibson.

Gary Lineker, som även han närvarar i Schwiez, som nyligen bekände ett än större läckage har uttryckt sin rädsla inför att Fifa ska ha reagerat hårt på de avslöjanden brittisk media lade fram gällande mutskandalerna och anklagelserna om maskopi mellan Iberiska halvön och Qatar.

"Jag tror inte avslöjandena sätter ner kvaliteten på vår ansökan, men det kommer definitivt påverka människors känslor i den exekutiva kommittén."

Omröstningen i Zürich kanske inte får konsekvenser i proportion med Wikileaks eller presidentsval i USA, men Fifa kan under torsdagen avgöra miljontals människors direkta framtid - frågan världen därför ställer sig är om FN kan avvara några valobservatörer för att undersöka att omröstningen går till enligt stadgarna?

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!