Svenska Fotbollförbundet kan gå helt ostraffat om en bengal fattar eld under matchen mot Finland.
Svenska Fotbollförbundet kan gå helt ostraffat om en bengal fattar eld under matchen mot Finland. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Bengalhav mot Finland - Då frias Lagrells SvFF av Uefa

Till skillnad från de svenska klubbarna kan Fotbollförbundet gå fria från straff om bengaler antänds.


SvFF straffar sig sjävla:

När AIK mötte IFK Göteborg under förra årets allsvenska kastades det in objekt mot domaren från Svenska Fotbollförbundet egen läktare, en läktare de hade ansvaret för. Detta resulterade i att förbundet tvingades att straffa sig själva.

Men detta kunde inte genomföras eftersom discplinnämnden att de sitter i jäv när straff ska utdelas inom det egna förbundets och dess förgreningar.

Så i stället för att betala de aktuella bötesstraffen, valde SvFF att skänka pengarna till välgörenhet.

STOCKHOLM. Fotbollssverige har i år drabbats av den ena motgången efter den andra. Allt från smällare kastade mot linjemän till planinvasioner har skett under de tio inledande omgångarna. Och snart har bötesstraffen utfärdade av Svenska Fotbollförbundet passerat miljongränsen.

Som alla säkerligen vet råder det ett totalförbud mot bengaleldar och annan form av pyroteknik under matcher i Sverige. Dessutom blir det böter oavsett hur många eldar som brinner.

Och med det sagt stundar en riktig hatmatch när Finland kommer på besök i Svenska Fotbollförbundets egen högborg - Råsunda. Fienden från andra sidan Östersjön ska besegras och det förväntas en fullsatt nationalarena den 7 juni. Ansvariga för arrangemanget är inga mindre än det Svenska Fotbollförbundet.

– Standard för den europeiska disciplinnämnden är att man inte bötfäller om det bara handlar om några bengaler som brinner, berättar en presstalesman för Uefa till Nyheter24 och fortsätter:

– Frågan är om matchdelegaterna ens skulle anmäla det.

Med andra ord finns det mycket som talar för att en eventuell antänd bengal inte skulle straffa SvFF när det sker på deras ansvar. Däremot kan det bli ödesdigra konsekvenser om vi får se en upprepning av händelserna under Skånederbyt.

– Då kan det bli fråga om allvarliga konsekvenser. Allt från matcher inför tomma läktare till (vid värsta tänkbara scenario) avstängning från kvalspelet.

Samtidigt är det ett svenskt förbund som tiger i frågan. När Nyheter24 når fram till Krister Malmsten, tävlingschef och jurist hos förbundet är han fåordig och vill undvika ämnet.

Vad säger ni om straff som kan riktas mot er när Sverige möter Finland?

– Du får prata med Uefa om den saken.

Varför?

– För att det är de som bestämmer.

AIK
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Duplantis OS-plan – avstår klassisk tävling

Regn och gräsbrand störde F1-kvalet

Tidigt i kvalet inför formel 1-sprinten i Shanghai blev det rödflagg för en gräsbrand bredvid banan, som dock släcktes snabbt.

Nagelsmann stannar: tysk förbundskapten över 2026

Julian Nagelsmann kommer att leda Tyskland under VM 2026 i USA, Kanada och Mexiko.

Ica-butikens kaxiga hån: ”Halstabletter bra mot skånska"

1 timme sedan
Ica Kvantum Skellefteå ritkar en rejäl känga mot alla skåningar och SAIK:s motståndare Rögle inför SM-finalen i hockey. – Ett säkert vårtecken, säger butikschefen Alexander Björck.

Trio diskas efter skandalen – lät kines vinna

1 timme sedan
Topptrion i Pekings halvmaraton diskas och fråntas sina medaljer, meddelar arrangören. Hemmalöparen He Jien vann – efter att ha vinkats fram av en trio konkurrenter på upploppet.

Tragedin i Riyad – succéhästen dog i stallet

3 timmar sedan
Amerikanskan Jill Humphrey, 42, firade en av sina största framgångar. Hon hyllade sin häst efter tredjeplatsen i världscupfinalens andra omgång i går kväll. Han gjorde allt för mig. Kort senare kollapsade Chromatic och dog.