Stockholm

Blågult gjorde jobbet

Ola Toivonen gjorde 1-0 efter 6 minuter.
1 av 3
Ola Toivonen gjorde 1-0 efter 6 minuter. Foto: Jonas Ekströmer /SCANPIX
Här skjuter Elmander in 2-0 efter att han passerat Igor Armas.
2 av 3
Här skjuter Elmander in 2-0 efter att han passerat Igor Armas. Foto: Jonas Ekströmer /SCANPIX
3 av 3
. Foto: Jonas Ekströmer /SCANPIX

För att ta sig till EM är Sverige tvungna att vinna de lite "enklare" matcherna. Något som Hamréns grabbar gjorde ganska enkelt mot Moldavien.


Läs mer
Svenskspelarna i Moldavien

I det moldaviska laget finns två spelare som har spelat/spelar i Sverige.

Igor Armas vann snabbt Hammarbyfansens hjärta 2009 när han själv visade hjärta i sitt spel, han blev dessutom vald till årets spelare. När Hammarby åkte ur Allsvenskan gick Armas till Kuban Krasnodar i den ryska högstaligan.

I dag kan han ses på en och annan mage på Södermalm då det trycktes upp en tröja med Armas silhuett och texten I will kill you efter att han hotat John Alvbåge som grät ut i sin blogg.

Petru Racu spelar i allsvenska Norrköping. Han värvades 2007 sedan fansen skrapat ihop pengar för att värva anfallaren som skolats om till mittback. I dagens match spelade han högerback mot Sverige.

Noterbart är att Racu i sitt hjärta ser sig som målvakt. Positionen han började på i FC Zimbru Chisinau.

CHISINAU. Moldavien inledde piggt på Zimbru Stadium där de hade 10 000 åskådaree i ryggen. Laget skapade också chanser och var nära att ta ledningen efter fem minuter när Alexandr Suvorov sköt i ribban. I stället var det ett svenskt skott som skulle leta sig in i mål i inledningen.

Ola Toivonen fick en fin passning från Daniel Majstorovic och kunde vända upp i ytan mellan det moldaviska backlinjen och mittfältet. Toivonen fick på en bra träff och bollen fick en konstig bana. Men det krävdes ändå en grov tabbe från den moldaviske målvakten Stanislav Namasco eftersom skottet gick rakt på mål.

Efter målet gick matchen ner något i tempo och Sverige lyckades inte skapa mer än några halvchanser som Johan Elmander slarvade bort. Men Elmander hängde inte med huvudet för det.

Efter en halvtimme var det Toivonens tur att slå en fin passning. Elmander sprang i djupled och krigade sig förbi den gamle Hammarby-backen Igor Armas innan han distinkt avslutade vid den bortre stolproten. Den gången krävdes det inga misstag från Namasco.

Hysén startade

Erik Hamrén valde något oväntat att starta med Göteborgs Tobias Hysén på vänsterytterposition istället för Emir Bajrami. Men Allsvenskans skytteligaledare blev tvungen att byta innan den första halvleken var slut för att han hade för hög puls(!).

Den andra halvleken inleddes med en betydligt lägre puls än vad Hysén hade. Sverige lyckades ändå dryga ut sin ledning med ett konstigt mål signerat Sebastian Larsson och Johan Elmander. Larssons skott utanför straffområdet gick rakt mot Elmander som styrde bollen vidare och in i mål.

Där var matchen avgjord trodde många, men Moldavien hade inte gett upp. Reduceringen kom direkt efter Elmanders andra mål och gav moldaverna hopp igen. Det var Igor Bugaev som hann före Olof Mellberg på ett inlägg och satte 3-1 via ribban.

Moldaviens optimism tvingade Andreas Isaksson att jobba lite i kassen. Men mot slutet gick tempot ner ytterligare ett steg. Moldavien kom inte närmare än så. Istället var det Sverige, och inhoppande Alexander Gerndt, som fick sista ordet. Gotlänningen Gerndt var inte blyg och att använde sin vänsterfot när han fick läge och 4-1 satt stenhårt bakom en förtvivlad Namasco.

Hamrén ville inte tänka på Zlatan

Efter matchen var Erik Hamrén nöjd när han pratade med TV3:

- Det är svårt att komma hit och vinna. Vi gör fyra mål vilket är väldigt bra, sen kanske vi ska stänga matchen lite tidigare. Men vi jobbar hårt för varandra och tar en viktig vinst.

Vad han skulle göra av Johan Elmander när Zlatan är tillbaka ville han inte tänka på. Frågan är om det blir redan till matchen mot Finland på tisdag.

Sverige imponerade inte spelmässigt. Men det tidiga målet gav laget självfötroende och ett lugn. När man dessutom lyckades vara effektiva på resten av sina chanser hade inte Moldavien mycket att sätta emot.

När Sverige har spelat hälften av matcherna ser det ut som att det kommer bli en kamp mot Ungern om andraplatsen som leder till kvalspel. För i toppen av gruppen ser Holland svårslagna ut. Kan Sverige fortsätta vinna matcher som dessa så kanske det till och med kan bli en avgörande sista match mot Holland i oktober.

Just nu är Sverige den bästa tvåan i EM-kvalet och om man håller undan kan man ta en direktplats till EM som bästa tvåa.

Senaste nytt

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.