Zlatan är Sveriges överlägset mest talangfulle spelare.
1 av 2
Zlatan är Sveriges överlägset mest talangfulle spelare. - Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX
Vänsterbackar hit, stabbiga mittbackar dit - problemet sitter bredvid förbundskaptenen på denna bild.
2 av 2
Vänsterbackar hit, stabbiga mittbackar dit - problemet sitter bredvid förbundskaptenen på denna bild. - Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Hamréns största problem är inte defensiven

Statistiken talar sitt tydliga språk över vad Erik Hamrén saknat i det svenska landslaget och det är inte endast en vänsterback med tredimensionell syn.


Återstående matcher

Den 7 oktober: Finland, borta.

Den 11 oktober: Holland, hemma.

Tabellen

1. Holland. Matcher: 8. Vinster: 8  34-5. Poäng: 24 

2. Sverige. Matcher: 8. Vinster: 6. Oavgjorda: 0. Förluster: 2.  Gjorda mål: 26. Insläppta: 8 poäng: 18 

3. Ungern 9 6 0 3 22-14 18 

4. Finland 8 3 0 5 15-14 9 

5. Moldavien 8 2 0 6 8-15 6 

6. San Marino 9 0 0 9 0-49 0

HELSINGFORS. När Lars "Lagos" Lagerbäck förfogade över det svenska landslaget visste alla vad som gällde. Sverige spelade då som ett mindre tekniskt Brasilien anno 1994. Stillastående, utan fantasi men med ett rigoröst försvar. Allt det där vet vi redan.

Sedan anlände en man med scarf från norska Rosenborg - och helt plötsligt antog svenskarna i tevesofforna en ny position. Händerna över ögonen så fort en framrusande motståndare närmade sig den svenska vänsterkanten.

Men det är inte där det stora problemet har existerat. Defensiven har vacklat, stundtals har det sett ut som en organiserad hönsgård, det är dock något Erik Hamrén är villig att acceptera. Vad som är mer oroväckande är att målen framåt uteblivit. Och det med råge.

På åtta matcher har svenskarna mäktat med 26 baljor. Vid en snabb anblick kan dryga tre mål per match ses som en gedigen utdelning. När man däremot tittar på vilka lag vi har mött, inser man än snabbare att det återfinns ett problem på anfallssidan.

Zlatan Ibrahimovic, kung som han är, har sammanlagt avlossat 32 skott mot mål under EM-kvalet. 16 av dessa har träffat mål, resterande har seglat utanför. Av de 16 som flög mot mål har endast fem slutat röra sig på andra sidan mållinjen. Zlatan är en världsstjärna, en artist, en konstnär på två fötter - men under Hamréns ledning är han en målsumpare, en ledare som kräver 6,4 avslut för varje mål. Och det mot blåbärsnationer.

Det svenska laget ligger i topp av den mindre smickrande statistiska ligan över antalet skott utanför mål. Ola Toivonen, Anders Svensson, Johan Elmander och de andra som ska bidra med slutprodukten har inte levererat. Kvar står vi med två passningsspelare i Sebastian Larsson och Kim Källström som delar den sammanlagda "assistligan" i EM-kvalet med sex målgivande passningar vardera.

Svenskarna i stugorna som skrikit sig hesa över Behrang Safari och Oscar Wendt måste lyfta huvudet från dippsåsen och acceptera vad statistiken säger. Ska vi spela fröjdefull fotboll är det inte defensiven som kräver uppgradering, det är "Ibras" trollkonster framför mål måste generera mer - så även från konungens egna fötter.

Nu återstår det ett fylleslag i Helsingfors innan vi avslutar den inledande kvar-sejouren hemma mot gruppens enda riktiga fotbollslag - Holland. Ett lag vi knappt fick låna bollen av, än mindre göra mål mot.

/
/
/
EM
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!