Stockholm

Sverige, vill vi vinna eller delta?

1 av 4
. Foto: Scanpix
2 av 4
. Foto: Scanpix
3 av 4
. Foto: Scanpix
4 av 4
. Foto: Scanpix

Förbundskapten Erik Hamrén har förändrat Lars Lagerbäcks Sverige - på gott och ont.


Läs mer
Erik Hamrén

Född: Den 27 juni 1957 i Ljusdal, 54 år gammal.

Karriär

1987–1988: Enköpings SK.

1989: Väsby IK.

1990–1991: IF Brommapojkarna.

1992–1993: Vasalunds IF.

1994: Degerfors IF.

1995–1997: AIK.

1998–2003: Örgryte IS.

2003–2008: Ålborg BK.

2008–2010: Rosenborg.

2009– Sweden.

Segrar

Svenska cupen: AIK, säsongen 1995/1996 och 96/97. Örgryte, 1999/2000.

Danska ligan: Ålborg 2007/2008.

Norska ligan: Rosenborg 2009 och 2010.

Utmärkelser: Årets tränare i Danmark 2008, årets tränare i Norge 2009.

HELSINGFORS. I kväll är det den första av två måstematcher och det finns en risk att vi missar EM 2012. Vilket skulle innebära att vi missat två stora mästerskap inom loppet av två år. Förre förbundskaptenen Lars Lagerbäck tog oss till fem raka slutspel innan Kim Källström valde att slå en straff i samma hörn som dansken Tomas Sörensen slängde sig i.

Sverige var ett balanserat lag som alltid låg på rätt sida boll; Lagerbäcks lag var som gjort för kvalspel. Vi förlorade aldrig, vann alltid med uddamålet mot obskyra nationer på ogästvänliga platser med oattraktiva laguppställningar. Spelare som Teddy Lucic och Niclas Alexandersson var aldrig icke godkända, men aldrig glimrande.

Sen kom mannen med scarfen.

- Det är en ödesmatch nu men det var snack om det var en ödesmatch inför min första landskamp också, sa Erik Hamrén på presskonferensen inför mötet med Finland.

En dålig insats och du åker ut

På fredagskvällen kan Sverige förpassas in i en fotbollens vintertid. Efter att Erik Hamrén satsat på knockout men själv blivit golvad mot Holland - och efter att inte ha var nöjd med ett kryss borta mot Ungern och i stället förlorat samtliga poäng - står vi nu inför en måstematch mot Leeds reservlag kryddat med dussinlirare från Djurgården.

- Ibland kan man göra en bra prestation men få med sig ett dåligt resultat. Jag hade varit missnöjd med 1-1 i Ungern, säger Hamrén och för ett resonemang som Lagerbäck aldrig skulle göra.

Som färsk förbundskapten har Hamrén roterat friskt, många spelare har fått chansen - de som inte tar den åker ut i kylan. Ett indviduellt misstag och du är borta. Ingen speltid i klubblaget?  Ja, då sitter du på bänken eller får stanna hemma.

Ska föra, inte förstöra

Harméns lag ska föra matcher och inte förstöra matcher som Lasses. Och det kan också bli vårt fall. Lagerbäcks Sverige hade aldrig förlorat borta mot Ungern och det hade varit otänkbart att släppa in fyra mål i en kvalmatch.

Samtidigt är det så mycket roligare att följa Hamréns Sverige. Några av U21-spelarna som gjorde det så bra i hemma-EM 2009 har fått ta steget upp i A-landslaget, Sverige kan nu dominera matcher och Zlatan Ibrahimovic har fått en fri roll och har (bitvis) sett ut som den världsstjärna han är - även i landslaget.

– Skulle vi ta oss till EM är det halleluja. Skulle vi inte lyckas förväntar jag mig kritik. Det är mycket svart och vitt. Resultaten styr hur vi upplevs av er, supportrar och hur vi själva påverkas givetvis. Så här långt tycker jag att vi gjort det bra förutom första halvlek mot Ungern som jag är missnöjd med, säger Hamrén som fått sparken två gånger tidigare i karriären.

Så vad vill vi ha av Sverige? Ett mästerskap varannat år, där vi alltid deltar. Eller ett böljande spel i varje landskamp, matcher där vi alltid går för seger?

Kanske ska vi svara på den frågan efter kvällens macth.    

Finland - Sverige har avspark klockan 18.15 svensk tid och visas i TV4.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.