Zlatan och gänget måste leverera tre poäng under fredagskvällen för att Sverige ska ha en bra chans att direkkvalificera oss för EM 2012 i Polen och Ukraina.
Zlatan och gänget måste leverera tre poäng under fredagskvällen för att Sverige ska ha en bra chans att direkkvalificera oss för EM 2012 i Polen och Ukraina. - Foto: Jonas Ekströmer / SCANPIX

Det här krävs för att Sverige ska bli bästa grupptvåa

Läs här hur vi tar oss vidare utan att spela två nervkittlande kvalmatcher mot någon av Europas andra grupptvåor.


Grupperna som avgör

Grupp E:

Holland; 24; +29.

Sweden; 18; +18.

Grupp F:

Kroatien; 19; +11.

Grekland; 18; +6.

Grupp H:

Portugal; 13; +8.

Danmark; 13; +5.

HELSINGFORS. Zlatan Ibrahimovic konstaterade att han inte ville se Sverige i ett mardrömsslutspel där vad som helst kan hända.

Nu reder vi ut hur Sverige kan bli Europas bästa tvåa.

Vid vinster mot både Finland och Holland är vi mer eller mindre säkra på avancemang direkt. Grekland och Kroatien har chansen att endera knipa den åtråvärda "bästa grupptvåa"-platsen. De två medelhavsländerna gör upp i grupp F. Grekland har vid skrivande stund 18 poäng, likaså Sverige, men svenskarna har lyckats upprätthålla en bättre målskillnad. Det intressanta i grupp F är att Grekland gästas av Kroatien under fredagen. Med andra ord kommer något av lagen att tappa åtminstone två poäng, vilket självklart är positivt för Kim Källström och kompani.

Vid sidan av EM-mästarna från 2004 ska vi hålla ett extra öga på vad som sker i grupp H. Portugal och Danmark gör upp om vem som ska vinna gruppen och båda två har nu bättre poäng i förhållande till antal matcher än vad Sverige har. Fördelen här är, i likhet med situationen i grupp F, att Danmark gästas av Portugal i den sista matchen. Med andra ord kommer antingen portugiserna eller danskarna att tappa minst två poäng.

Konsekvenserna är att Sverige är mer eller mindre garanterade direktkvalifikation som bästa grupptvåa vid seger mot Finland och Holland. Skulle vi tappa poäng mot någon av våra resterande motståndare får vi hålla koll på nämnda grupp F samt grupp H, men även grupp D.

Sannolikheten att antingen Bosnien & Hercegovina eller Frankrike blir bästa grupptvåa är liten, dock existerar den till skillnad från Grupp A, B, C, G och I.

Kontentan är att skulle Sverige vinna sina två resterande matcher tar vi oss vidare utan att spela kvalkamperna. Kammar vi hem fyra poäng har vi fortfarande möjligheten, förutsatt att resultaten går vår väg. Förlorar vi en av matcherna är det dock stor chans att nämnda Grekland/Kroatien eller Danmark/Portugal kryper förbi.

/
/
/
/
/
EM
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Nästa artikel
Klantigt, Sverige