Torsdag 5 Aug
Stockholm

Ehrnberg: "Hamrén, vi kräver en seger" - 2.0

"Vi ska ta oss till EM och vi ska lämna Danmark bakom oss, som ett överkört och högmodigt roadkill".
"Vi ska ta oss till EM och vi ska lämna Danmark bakom oss, som ett överkört och högmodigt roadkill". Foto:

KRÖNIKA. Vad händer om man blandar jantelags-mentaliteten med Erik Hamréns psykologiska experiment? Det kan sluta med eufori eller ett antiklimax av sällan skådade proportioner. Ingen vet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Björn Ehrnberg

Björn Ehrnberg är 26 år, journalist och sportchef på Nyheter24.

I tid och otid skriver han en krönika och vill du läsa ännu mer följer du med fördel hans blogg, som du hittar här.

Vill du följa Björn på twitter gör du det här.

Höstmörkret har börjat torna upp sig igen, ångesten ligger framför oss och nu har vi ett landslag som ska göra upp med gamla demoner.

Det var länge sedan detta avlånga land fick uppleva en liknande känsla av maktlöshet. Matchen mot Holland känns som en gåta ställd av Fader Foura, men egentligen handlar det bara om att hitta tillbaka till det vi faktiskt är bra på.

Vi måste återfinna vår underdog-mentalitet som försvann i svallvågorna efter överkörningen mot Finland i somras. Vi måste hitta tillbaka till inställningen att vi kan slå vem som helst - men att vi i samma veva är en del av den svenska jantelagen. Jantelagen som säger att det svenska landslaget inte kan spela fotboll. Det har nu blivit dags för Erik Hamréns mentala skola att blomma ut i full kraft.

Vi har nämligen ett gammalt Youtube-klipp att göra upp med. Vi har dessutom en utskåpning mot Holland att ta tag i. Vi har ett EM-slutspel att krypa till. Vi måste vinna över Holland och på vägen ska vi lämna Danmark bakom oss, som ett högmodigt och förkrossat roadkill.

Vad krävs för seger?

Man kan analysera in i oändligheten hur det svenska landslaget ska gå segrande ur kvällens drabbning. Vi kan gå in i väggen kring debatten om Hamréns startuppställning, taktiska disposition och hur högt vi ska låta vår press förbli. Men vad gör det för skillnad? Det enda vi i skrivande stund kan göra är att stötta dem elva som startar, skrika fram dem till seger och sedan ångestladdat titta på antingen en krossad viltolycka eller en överlycklig man i scarf.

Men jag är inte så feg att jag sätter mig i soffan, ber till någon påhittad figur och blundar i 90 minuter. Jag kräver i stället seger.

Holland är bättre än Sverige över hela banan. På exakt alla positioner. Dessutom är Holland ett mer framgångsrikt fotbollslag - bevisligen. Men motivation slår alltid klass. En underdog vinner alltid när de vill som allra mest. Det är nu den svenska jantelagen ska blomma ut i harmoni med Hamréns psykologiska experiment.

Om resultatet blir en monumental hybris eller ett gastkramande antiklimax återstår att se.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt