Uefa hade å andra sidan inte ens brytt sig.
1 av 3
Uefa hade å andra sidan inte ens brytt sig. - Foto: JANERIK HENRIKSSON/SCANPIX
En bengal tändes när Sverige slog Holland.
2 av 3
En bengal tändes när Sverige slog Holland. - Foto: JANERIK HENRIKSSON/SCANPIX
Den svenske matchdelegaten hade stoppat festen - på grund av en gul rökbomb och en bengal.
3 av 3
Den svenske matchdelegaten hade stoppat festen - på grund av en gul rökbomb och en bengal. - Foto: Joel Marklund/BILDBYRÅN

SvFF bröt mot sina egna regler - lät landskampen fortsätta

08-derbyts matchdelegat: "Jag hade avbrutit matchen när bengalen tändes."


Den heroiska svenska EM-kvalinsatsen

Tisdagens bragdseger mot storfavoriten Holland innebär att Sverige är direktkvalificerade till EM 2012 och att landslaget därmed slapp playoff-spel.

Det blev knappast någon enkel match, även om det var Sverige som tog ledningen efter 14 minuters spel. Kim Källström visade vägen med en perfekt frispark.

Holland kom dock tillbaka efter ett mål vardera av Klaas-Jan Huntelaar och Dirk Kuyt. Men Sebastian Larsson satte 2-2 bara minuterna efter gästernas ledningsmål - och strax därpå ordnade Ola Toivonen ledningen.

En ledning som Sverige aldrig släppte.

SOLNA. Under Sveriges bragdmatch mot Holland brann en bengal bland de svenska supportrarna. Trots att det Svenska Fotbollförbundet ansvarar för matchen avbröts den inte. Något den allsvenske matchdelegaten Christian Wellander menar att den borde ha gjort, om förbundet valt att följa sina egna regler.

- Jag hade gjort samma sak här som i vilken annan match som helst. Jag hade skrivit en rapport och sedan lämnat in den. Jag hade avbrutit matchen när bengalen tändes och sedan återupptagit den - det är min uppgift, säger Wellander, som var matchdelegat i det senaste 08-derbyt, till Nyheter24.

Det europeiska fotbollsförbundet (Uefa) hade å andra sidan inte ens brytt sig.   

- Standard för den europeiska disciplinnämnden är att man inte bötfäller om det bara handlar om några bengaler som brinner. Frågan är om matchdelegaterna ens skulle anmäla det, berättade en presstalesman för Nyheter24 angående bengaleldar i anslutning till Europamatcher.

"Befläckar inramningen"

När den gula rökbomben kastades och sedan bengalen tändes befläckades inramningen, hävdar matchdelegaten.

- Det gör ju det, pyroteknik är ju något som inte är tillåtet, säger han och fortsätter:

- Jag såg att det kom från den svenska sidan. Och jag tycker samma sak här som i vilket annat fall: det hör inte hemma. Det finns alltid ett mörkertal kring olycksfallen i samband med pyroteknik.

Varför avbröts inte den här landskampen? Gäller inte samma regler?

- Vi i Sverige gör ett break under matchen om det tänds pyroteknik. Men i Uefa så finns det inte samma tillämpning som här. Vi har gjort bedömningen att om det förekommer pyroteknik, då ska det ske ett avbrott.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!