Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Statistiken: "Sverige vinner"

- 10/11/2011, 15:10 -
Men den senaste drabbningen vann Danmark. En match som innebar att Sverige missade VM.
1 av 5

Men den senaste drabbningen vann Danmark. En match som innebar att Sverige missade VM.

Anders Wiklund/SCANPIX

Får de svenska fansen jubla den här gången?
2 av 5

Får de svenska fansen jubla den här gången?

Pontus Lundahl/SCANPIX

Erik Hamrén gör sin första landskamp mot Danmark.
3 av 5

Erik Hamrén gör sin första landskamp mot Danmark.

JANERIK HENRIKSSON/SCANPIX

Sverige vinner, om man litar på statistiken.
4 av 5

Sverige vinner, om man litar på statistiken.

ANDERS WIKLUND/SCANPIX

Den senaste gången Sverige vann över Danmark var i Köpenhamn den andra juni 2007. Då vann Sverige med 3-0 efter att en huligan attackerat domaren.
5 av 5

Den senaste gången Sverige vann över Danmark var i Köpenhamn den andra juni 2007. Då vann Sverige med 3-0 efter att en huligan attackerat domaren.

ANDERS WIKLUND/SCANPIX

Kan Sverige ta revansch för den tunga VM-kvalförlusten?

KÖPENHAMN. Med en lång historia i ryggen kommer kampen på fredag kasta nya vedträd på hatbrasan. Det har blivit dags för en ny match mellan Danmark och Sverige.

Träningsmatchen är blott en uppvärmning för lagen inför EM-slutspelet i Polen och Ukraina sommaren 2012 och det handlar om detaljer som ska finslipas innan mästerskapet drar igång. Men historiskt - och framför allt symboliskt sett - gäller den här matchen ändå otroligt mycket.

Från lillebror till storebror

Om man tar en snabb titt på statistiken har det blågula laget ett klart övertag mot de rödvita grannarna. Och även om Sverige har förlorat de två senaste landskamperna - så talar historien för en svensk seger - och vi tar det pedagogiskt. Sverige och Danmark har spelat 102 landskamper mot varandra, av dem har vi vunnit 45 mot danskarnas 38, således har vi spelat 19 oavgjorda matcher. Hade en fotbollsmatch pågått i 100 år och inte 90 minuter hade ställningen varit 183-169 till de blågula.

Den mörka eran

Men statistiken har inte alltid talat för svenska segrar. Första gången lagen drabbade samman, den 25 maj 1913, vann Danmark med en förkrossande 8-0-seger i Köpenhamn. Andra omgången spelades i Stockholm - och då vann gästerna med 10-0.

Blågult kom dock tillbaka och kopplade greppet om Norden efter bland annat 14 förlustfria matcher från sommaren 1952 till sommaren 1964.

Kan trenden vändas?

Nu återstår det att se om Sverige kan ta sin första seger mot Danmark sedan skandalmatchen på Parken 2007 - och i bästa fall även ta revansch för den tunga 0-1-förlusten i Köpenhamn i VM-kvalet 2009. En match som innebar att Danmark gick till slutspelet i Sydafrika och att Sverige vackert fick stanna hemma.

Historiska matcher

Sverige - Danmark 1-0, 14 juni 1992, EM, gruppspel

Danmark vann överraskande EM-guld 1992, de gick obesegrade genom turneringen med undantag för en enda match de förlorade mot ett enda lag under hela mästerskapet - och det var mot Sverige. Tomas Brolin gjorde matchens enda mål.

Sverige - Danmark 2-2, 22 juni 2004, EM, gruppspel

Allting avgjordes i den sista gruppspelsmatchen och skulle mötet mellan Sverige och Danmark - mot all förmodan - sluta 2-2, skulle båda landslagen gå vidare på stornationen Italiens bekostnad.

Då kvitterade Mattias Jonson till 2-2 i slutminuterna och fick hela Italien att explodera i ilska.

Danmark - Sverige 0-3, 2 juni 2007, EM-kval

Sverige rivstartade och ledde med 3-0 efter blott en halvtimme. Då kom Danmark tillbaka och kvitterade. Men då fick Christian Poulsen ett ordentligt hjärnsläpp och sänkte Markus Rosenberg med en smäll i eget straffområde. Domaren blåste straff och visade du den defensive lirare,

Då sprang en dansk supporter in på planen och attackerade domaren Herbert Fandel, som bröt matchen och som till slut gav segern till de blågula gästerna.

Danmark tar emot Sverige på fredag klockan 19.00, matchen visas i Canal Plus Sport.