Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

SvFF visste inget om fängslade spelare

- 10/01/2012, 09:54 -
Bröderna Mohamed och Ala'a Hubail fängslades efter vårens protester men släpptes och kunde fly landet. Numera spelar de i varsitt ligalag i Oman.
1 av 3

Bröderna Mohamed och Ala'a Hubail fängslades efter vårens protester men släpptes och kunde fly landet. Numera spelar de i varsitt ligalag i Oman.

Hasan Jamali / AP

SvFF:s Lars Richt meddelar att förbundet inte visste om de avstängda spelarna eller den fängslade svenske medborgaren när matchens planerades.
2 av 3

SvFF:s Lars Richt meddelar att förbundet inte visste om de avstängda spelarna eller den fängslade svenske medborgaren när matchens planerades.

LEIF R JANSSON / SCANPIX

IFK Göteborgs Tobias Hysén är en av dem som ska möta Bahrain på fredagen.
3 av 3

IFK Göteborgs Tobias Hysén är en av dem som ska möta Bahrain på fredagen.

CHRISTINE OLSSON / SCANPIX

Sverige kommer att möta Bahrain på onsdagen den 18 januari. Trots att regimen tvingat spelare att leva i exil.

STOCKHOLM/DOHA. Det svenska fotbollförbundet har fått utstå mycket kritik för sitt beslut att planera in en vänskapsmatch mot Bahrain. Från SvFF:s sida menar man dock att det inte ingår i deras uppgift att bedöma länders politiska läge.

– Vi är inte en politisk organisation, säger Lars Richt, chef för det svenska landslaget och förbundets tävlingsavdelning, till Nyheter24.

Han bekräftar också att de när matchen planerades inte visste något om situationen i landet eller att spelare stängts av och fängslats för att de demonstrerat mot regimen.

Önationen Bahrain, vars regim gått till hårt angrepp mot sin egen befolkning, har bland annat fängslat sin landslagsmålvakt Ali Saeed Abdullah. Detta till följd av att spelaren medverkat i demonstrationståg och krävt demokrati och mänskliga rättigheter i landet.

Samtidigt fängslades bröderna Mohamed och Ala'a Hubail (den förstnämnde tidigare skyttekung i landslaget) liksom backen Sayed Mohamed Adnan. Samtliga tre släpptes senare men tvingades fly landet och lever nu i exil.

"Följer Fifas egna lista"

Trots detta meddelar man nu att matchen kommer att spelas, det finns inga planer på att ställa in den.

– Vi följer bara Fifas egna lista över portade länder, som sammanställer sin lista gentemot FN, säger Lars Richt.

På denna Fifa-lista finns nationer som Nordkorea (som så sent som 2010 fick delta i världsmästerskapen i Sydafrika) och Libyen.

Hur ser processen ut när ni planerar in vänskapsmatcher?

– Det är en väldigt komplicerad fråga. Men i nästan 100 procent av fallen tackar vi ja.

Fifa inledde en utredning om politisk inblandning mot Bahrains förbund, som styrs av landets kronprins Salman bin Hamad bin Isa Al Khalifa, i samband med att spelarna stängdes av.

Människorättsaktivist vill stoppa matchen

Även från bahrainskt håll riktas hård kritik mot förbundets "ja, tack" till vänskapsmatchen.

– Jag tycker att matchen ska stoppas och jag hoppas att de svenska spelarna ska ta ställning, säger människorättsaktivisten Sayed Mohamed Alawi, som numera bor i Sverige, till Nyheter24 och fortsätter:

– Samtidigt som Fifa utreder Bahrains förbund för politisk inblandning vore detta en förolämpning mot alla offer för regimens våld.

Svenske medborgaren dömd till 96 års fängelse

Det svenska fotbollförbundet visste heller ingenting om de fängslade spelarna förrän medier började höra av sig efter beskedet om träningsmatchen. Man hade enligt Lars Richt heller inte någon vetskap om den svenske medborgaren Sheikh Mohamed Habib Al-Muqdad som just nu sitter av ett 96 år långt fängelsestraff, bland annat för "hets mot regimen" och för att vilja göra revolution.

Sayed Mohamed Alawi menar att Sverige kan förlora en hel del av sitt goda rykte om matchen genomförs. Lars Richt är huvudansvarig för det svenska landslagets vänskapsmatcher, men frågan om matchen ska ställas in ligger inte på hans bord.

– Det är beslut som bara förbundsstyrelsen kan ta, konstaterar han.

Men ni har aldrig övervägt att ställa in matchen till följd av hur situationen ser ut i Bahrain?

– Nej.