Tisdag 20 Apr
Stockholm

RFSL: "Qatar-matcherna borde inte ha spelats"

RFSL:s ordförande Ulrika Westerlund är starkt kritisk till att landslagsturnén genomfördes.
1 av 5
RFSL:s ordförande Ulrika Westerlund är starkt kritisk till att landslagsturnén genomfördes. Foto: Pressbild/RFSL
Fredrick Federley tycker att man inte ska ställa in idrottsevenemang - men tycker att situationen är "problematisk".
2 av 5
Fredrick Federley tycker att man inte ska ställa in idrottsevenemang - men tycker att situationen är "problematisk". Foto: Scanpix
Lars-Åke Lagrell och förbundet såg inga problem i att spela mot Bahrain och Qatar - två länder med tvivelaktiga mänskliga rättigheter.
3 av 5
Lars-Åke Lagrell och förbundet såg inga problem i att spela mot Bahrain och Qatar - två länder med tvivelaktiga mänskliga rättigheter. Foto: Scanpix
Anton Hysén kom ut under 2011, ett modigt val som Federley tycker att man borde hedrat.
4 av 5
Anton Hysén kom ut under 2011, ett modigt val som Federley tycker att man borde hedrat. Foto: Scanpix
Tobias Hysén gjorde två mål i 5-0 vinsten mot Qatar, matchen spelades i ett land där Hyséns lillebror sexuella läggning är förbjuden.
5 av 5
Tobias Hysén gjorde två mål i 5-0 vinsten mot Qatar, matchen spelades i ett land där Hyséns lillebror sexuella läggning är förbjuden. Foto: Scanpix

RFSL:s ordföranden och Center-politikern kritiska till vänskapsmatcher - i landet där homosexualitet är förbjudet: "Problematiskt när man inte gör en markering."

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Qatar och homosexuella:

Homosexualitet är förbjudet i arabnationen som arrangerar VM 2022. Sepp Blatter har rekommenderat att alla "ska homosexuella ska hålla sig från sexuella aktiviteter" under mästerskapet. Nyheter24 har tidigare intervjuat Tobias Hysén om att spela i ett land där hans brors läggning är straffbar. 

– Han får väl skita i att åka dit. Det är de reglerna som gäller där och man får ta seden dit man kommer. Det finns saker som är olagliga i delstater i USA med som inte är det någon annanstans. Vad har vi för rätt att säga till om hur andra ska göra?

Lars-Åke Lagrell motiverade platsen för vänskapsmatchen såhär:

"Vi behöver våra vintersamlingar med yngre landslagsspelare och då finns ett antal varma länder att välja på.Thailandområdet, Qatarområdet, Sydafrika och några delar av Sydamerika."

RFSL: Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter, är en svensk politisk och ideell organisation.

STOCKHOLM. Landslaget spelar vänskapsmatcher mot homofobiska nationer som lagstiftat mot homosexualitet. Något Svenska Fotbollförbundet beskrivit i sina stadgar att de ska kämpa emot. Ändå reste Erik Hamréns mannar till Qatar.

RFSL:s ordförande Ulrika Westerlund är starkt kritisk till situationen och beskriver bokningen av turnén som "underlig".

– Mänskliga rättigheter är universiella och gäller även HBT-personer. Jag tycker inte att man ska säga att man ska ta seden dit man kommer, säger Westerlund till Nyheter24.

!Varmt väder! och frasen "politik och idrott hör inte ihop" har varit några av SvFF:s motiveringar. Argument som Westerlund inte köper.

– Det finns flera exempel på matcher som har blivit inställda på grund av politik.

Hur tycker du att man skulle ha agerat?

– Jag önskar att man hade valt att spela någon annanstans. Nu när man väl spelade tycker jag att man i stället borde ha gjort någon gest för att visa vad man står för.

Riksdagsledamoten: "Handlar inte om politik"

Fredrick Federley är riksdagsman för Centerpartiet och har bland annat jobbat mycket med HBT-frågor. Han tycker inte att man borde ställt in matchen men...

– Det blir problematiskt när man inte gör någon markering, säger han till Nyheter24 och fortsätter:

– Utbyten med andra nationer kan ofta leda till en nyttig diskussion som till exempel vid OS i Kina, där man kunde vara hård och diskutera frågor om mänskliga rättigheter på allvar.

Hör fotboll och politik ihop?

– Nej, man ska aldrig politisera idrotten. Men de mänskliga rättigheterna och det demokratiska tänkandet vi har genomsyrar allt, även idrotten och då borde man står upp för det.

Centerpartisten tar upp fotbollsspelaren Anton Hyséns beslut att komma ut som homosexuell som en viktig händelse för HBT-rörelsen i Sverige. Ett initiativ som landslaget nu kunde hedra med en markering.

RFSL:s ordförande menar att en manifestation hade gett större eko internationellt än på hemmaplan.

– Jag vet inte vad en bojkott hade haft för betydelse här hemma, men det här är en global fråga och symboliskt hade det säkert betytt något ute i världen, säger Westerlund.

Kommentera
Kopiera länk
Dela