Om bragden mot Holland: "Någonting som vi kommer att ta med oss till EM och det gav oss en boost".
1 av 4
Om bragden mot Holland: "Någonting som vi kommer att ta med oss till EM och det gav oss en boost". - Foto: PONTUS LUNDAHL/SCANPIX
Marcus Allbäck, Erik Hamréns högra hand: "Det är totalen som vi ser på och det är det som är det viktigaste när vi plockar ut truppen".
2 av 4
Marcus Allbäck, Erik Hamréns högra hand: "Det är totalen som vi ser på och det är det som är det viktigaste när vi plockar ut truppen". - Foto: JESSICA GOW/SCANPIX
"Det är många spelare som har presterat ute i Europa och det kommer att bli tufft att ta ut en trupp. Men å andra sidan så hade det varit tuffare att försöka skrapa ihop en trupp."
3 av 4
"Det är många spelare som har presterat ute i Europa och det kommer att bli tufft att ta ut en trupp. Men å andra sidan så hade det varit tuffare att försöka skrapa ihop en trupp." - Foto: JOHAN ENGMAN/SCANPIX
"Det är väldigt mycket planering på gång. Det har varit det i snart två år men nu blir det mitt första mästerskap… och det är en jäkla skillnad jämfört med när man var spelare. Då var det jäkligt skönt att bara komma dit och spela."
4 av 4
"Det är väldigt mycket planering på gång. Det har varit det i snart två år men nu blir det mitt första mästerskap… och det är en jäkla skillnad jämfört med när man var spelare. Då var det jäkligt skönt att bara komma dit och spela." - Foto: PONTUS LUNDAHL/SCANPIX

Marcus Allbäck: "Vi har härliga problem"

I morgon väntar Kroatien i EM-genrepet. Nyheter24 ringde upp Marcus Allbäck för att prata om hans roll, uttagningen - och första mästerskapet med gänget.


Kort och gott om Marcus Allbäck

Tidigare klubbar:

Nordsten IF

Örgryte 1992-97, 1998-2000, 2008-2009, 2011

Lyngby 1997 (Lån)

Bari 1997-98 (Lån)

Heerenveen 2000-2002

Aston Villa 2002-2004

Hansta Rostock 2004-2005

FC Köpenhamn 2005-2008

Landslaget:

Anfallaren debuterade mot Sydafrika den 27 november 1999. Totalt gjorde han 74 landskamper och satte 30 mål (bland annat ett riktigt snyggt mål mot Spanien i EM-kvalmatchen på Råsunda den 7 oktober 2006), vilket gör honom till landslagets sjätte bäste målskytt genom tiderna.

Han medverkade dessutom i två världsmästerskap, 2002 och 2006, samt två Europamästerskap, 2000 och 2004.

Meriter:

Svensk cupvinnare med Örgryte 2000

Skytteligavinnare med Örgryte 1999 (15 mål)

Serieseger i superettan med Örgryte 2009

Ligavinnare med FC Köpenhamn 05/06 och 06/07

STOCKHOLM. Han har gått den långa vägen från att vara en kugge i landslaget till att bli förbundskaptenen Erik Hamréns högra hand. Marcus Allbäck är landslagets players manager - länken mellan lirarna och ledarna.

– Det är väldigt mycket planering på gång. Det har varit det i snart två år men nu blir det mitt första mästerskap… och det är en jäkla skillnad jämfört med när man var spelare. Då var det jäkligt skönt att bara komma dit och spela, säger 38-åringen till Nyheter24.

Det är snart tre år sedan den förre målgöraren fick sin tjänst på Svenska Fotbollförbundet. Och sakta men säkert har han vuxit in i sin nya roll.

– Första halvåret gjorde man fortfarande några små inhopp för Örgryte och tränade tillsammans med spelarna i landslaget. Men nu har det gått ett tag och man känner sig mer som en ledare, säger han och fortsätter:

– Det är väldigt roligt. Det är nästan som ett service-jobb där man ska se till att spelarna får det de behöver, om de behöver någonting så ska vi snabbt se till att de får hjälp. Det är en roll som jag trivs i.

Resan till EM var dock inte alltid lika jämn och säker. Det dröjde, som bekant, ända in till den sista kvalmatchen innan Sverige till slut säkrade biljetten - i en rafflande avslutning mot Holland.

– Det var väldigt viktigt att få avsluta så bra. Det fanns några elaka röster som menade att Holland inte hade någonting att spela för, säger Allbäck.

Han fortsätter:

– Men det betyder ju inte att att de inte kan spela fotboll. Vi lyckades slå ett väldigt bra lag och det är naturligtvis någonting som vi kommer att ta med oss till EM och det gav oss en boost.

"Många spelare som har presterat ute i Europa"

Endast tre matcher återstår innan sommarens stora mästerskap drar igång och det är nu det ska kämpas om de sista platserna till Erik Hamréns EM-trupp.

Spelare ska sållas och en 23-manna trupp ska tas ut. Men vad är det förbundskaptenen egentligen letar efter?

– Det är totalen som vi ser på och det är det som är det viktigaste. Allting handlar om att vi ska hitta en EM-trupp som vi tror på, säger landslagsledaren Marcus Allbäck till Nyheter24.

John Guidetti, Mikael Antonsson och Samuel Holmén är tre lirare som är uttagna till veckans landskamp mot Kroatien. Det är tre spelare som har briljerat i sina respektive klubblag och som kommer att göra allt för att knipa en EM-biljett.

– Men det är ett härligt problem. Det är många spelare som har presterat ute i Europa och det kommer att bli tufft att ta ut en trupp. Men å andra sidan så hade det varit tuffare att försöka skrapa ihop en trupp.

Tuff match väntar: "Perfekt test"

På onsdag drabbar Sverige samman med Kroatien på bortaplan.

– Det kommer att bli väldigt tufft, men det är även ett perfekt test för oss. Det är precis sådana här landslag som vi kommer att möta när mästerskapet väl drar igång.

Hur viktigt är det att vinna dessa avslutande matcher?

– Vi vill alltid vinna och resultat är alltid viktigt. Men det som gäller nu är att Eriks idéer inpräntas ordentligt och att alla får det klart för sig hur vi ska spela, både defensivt och offensivt.

EM
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!