Högmod går före fall, men en osvensk hybris är det bästa som hänt landslaget sen Zlatans klack mot Italien.
Högmod går före fall, men en osvensk hybris är det bästa som hänt landslaget sen Zlatans klack mot Italien.

Ehrnberg: "Njut av den osvenska hybrisen"

KRÖNIKA. Vi måste omfamna hybrisen kring det svenska landslaget med glädje, menar Nyheter24:s sportchef, Björn Ehrnberg.


Björn Ehrnberg

Björn Ehrnberg är 26 år, journalist och sportchef på Nyheter24.

I tid och otid skriver han en krönika och vill du läsa ännu mer följer du med fördel hans blogg, som du hittar här.

Vill du följa Björn på twitter gör du det här.

I hybrisens farvatten navigerar landslagskeppet bland mentala isberg och påhittade vithajar. Med i båten finns ett gäng hårdnackade landslagsveteraner, perfekt utblandat med utfyllnadslirare och en viss 19-åring pojkspoling. Erik Hamrén kontrollerar skutan med hjälp av en arsenal av förståsigpåare, vilket inger en trygghet.

Det svenska landslaget ser starkare ut än på många år. Det hårt drillade försvarsspelet har förvandlats till en Zlatan-och-spring-fotboll. Mycket kretsar kring vår ende världsstjärna och de hårt arbetande vattenbärarna. Bra så.

Vi har en trupp som kan ta oss förbi det snåriga ishavet i grupp D. Ukraina har inte imponerat nämnvärt under sina kavalkader av träningslandskamper. Tre segrar på de senaste nio matcherna talar sitt tydliga språk. En oavgjord konstandning mot Tyskland får ses som lagets främsta merit.

England befinner sig på klassiskt dekis. Laget står utan uttalad ledare och Harry Redknapp uppges inom kort ta över rodret efter Fabio Capellos italienska livbåtsflykt. De interna stridigheterna kan bli inflammerade och förstöra truppen inifrån. Att pressen dessutom är monumental har heller aldrig talat för engelska framgångar, vilket historieböckerna mycket tydligt vittnar om.

Frankrike kämpar frenetiskt med sin omstrukturering. På pappret kan fransmännen gå i klinch med nästan samtliga landslag, men i omklädningsrummet är de bäst på att besegra sig själva. Utan Zinedine Zidane har de ingen talisman att luta sig tillbaka på.

Det har Sverige. Vi har Zlarre.

Vi må lida av hybris, men det gör vi med all rätt. Sverige har alla chanser att ta sig hela vägen. Hamrén har, vid sidan av en ostadig och tunn försvarslinje, en trupp av högsta rang. Zlatan-och-spring-fotbollen kan leda till final, men sen går ju förvisso högmod före verklighetens fall.

Men i kväll befäster Sverige sin hybris genom en stabil insats mot ett svårslaget Kroatien, om inte så finns det en stor risk att "Zlatanic" kör rakt in i ett isberg och vi får uppleva EM 2000 i repris.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Världsmästaren missar VM efter misstaget: "Skäms"

Stjärnan: Ta utebliven mens på större allvar

Efter ett oväntat svagt resultat i OS-tremilen 2022 började skidstjärnan Ebba Andersson leta fel. Var det kanske konstigt att hon inte fått mens på länge? Är menstruationen utebliven eller oregelbunden är det ett tecken på någonting, säger hon till Aftonbladet.

Hon är hockeystjärnan Niklas Hjalmarssons kända exfru

1 timme sedan
Niklas Hjalmarsson är en av få svenskar som vunnit Stanley Cup, men hur bra koll har du egentligen på den tidigare hockeystjärnan? Nyheter24 har samlat det som googlas mest om honom.

Världens bästa innebandyspelare stannar i Umeå

1 timme sedan
Världens bästa innebandytvillingar – Oona och Veera Kauppi – förlänger med SSL-laget Thorengruppen. Finländskorna stannar i Umeå till 2026.

Så tycker fotbollsfansen om VAR

idag 07:16
Närmare hälften – 48 procent – av de som följer fotbollsallsvenskan kontinuerligt eller till och från är ganska eller mycket positiva till att införa VAR. Det visar en undersökning gjort av Verian, på uppdrag av TV4 och Fotbollskanalen. 27 procent av de tillfrågade är dock ganska eller mycket negativa.

Löftet till Bergvall: "Ska finnas där för honom"

idag 06:32
Tolv allsvenska matcher och en cupfinal mot Malmö FF återstår av tiden i Djurgården. Sedan bär det av till London och Tottenham för Lucas Bergvall, 18. Där ställer sig gärna Dejan Kulusevski i välkomstkommittén. Jag har aldrig haft en svensk lagkamrat så det ska bli otroligt kul att vara där och finnas för honom, säger han.