I kväll spelar Sverige sitt sista kraftprov inför VM-kvalet mot Kina. Och visst är det värt att kolla på.
1 av 4
I kväll spelar Sverige sitt sista kraftprov inför VM-kvalet mot Kina. Och visst är det värt att kolla på. - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
Erik Hamrén har valt att starta med starkast möjliga startelva i matchen.
2 av 4
Erik Hamrén har valt att starta med starkast möjliga startelva i matchen. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Rasmus Elm var en besvikelse i EM men får chansen igen i kväll. Tar han den?
3 av 4
Rasmus Elm var en besvikelse i EM men får chansen igen i kväll. Tar han den? - Foto: Darko Vojinovic/SCANPIX
Mikael Lustig tar högerbacksplatsen. Det gäller att han presterar i kväll för att inte tappa sin position i VM-kvalmatchen mot Kazakstan på tisdag.
4 av 4
Mikael Lustig tar högerbacksplatsen. Det gäller att han presterar i kväll för att inte tappa sin position i VM-kvalmatchen mot Kazakstan på tisdag. - Foto: SCANPIX

Därför ska du se Sverige mot Kina i kväll

En värdelös träningslandskamp? Eller ett kraftprov inför det stundande VM-kvalet? Nyheter24 ger dig fem anledningar till varför du ska bänka dig framför teven i kväll.


Startelvan mot Kina

Andreas Isaksson – Mikael Lustig, Andreas Granqvist, Jonas Olsson, Behrang Safari – Rasmus Elm, Pontus Wernbloom – Sebastian Larsson, Zlatan Ibrahimovic, Ola Toivonen – Johan Elmander.

Avbytare: Pär Hansson, Anders Svensson, Adam Johansson, Albin Ekdal, Mikael Antonsson, Samuel Holmén, Pierre Bengtsson, Marcus Berg.

Matchen börjar 19.00 och sänds i TV4 sport.

HELSINGBORG. Som bekant spelade Sverige EM i somras. Eftersmaken är fortfarande lite sur efter avslagen öl och Daniel Nannskogs gormande pipa. Men om vi ska undvika att "göra en England" och se oss själva i spegeln slutade EM som förväntat för svensk del. Vi fick stryk av ett adrenalinstint Ukraina i premiärmatchen på deras hemmamark. 

Vi gjorde en storartad insats mot England – men förlorade för första gången på 43 år på grund av två individuella prestationer. Det är svårt att göra någonting åt motståndares ögonblick av briljans. Avslutningsvis stod vi för turneringens skräll och vann med 2–0 mot Frankrike. Zlatan Ibrahimovics sanslösa volleymål var hela turneringens snyggaste.

Dags att bota baksmällan

Allt som allt – en helt okej insats från de svenska spelarna. Men för många svenskar surrar fortfarande baksmällan som en ihärdig mygga efter EM. Den stora frågan är hur vi ska ladda om?

Jo, det gör vi genom skjuta upp höstdepressionen några mörka nätter till redan i kväll. 

Vi kan inte förvänta oss någon klang- och jubelfest – det kan man aldrig göra i en träningsmatch. Särskilt inte när den spelas fem dagar innan den första av tio mycket viktiga VM-kvalmatcher. 

Hamrén bröstar upp sig mot Zlatan

Men Erik Hamrén har redan sänt ut signaler om att han använder Kina-matchen för att matcha ihop sitt ordinarie lag. Han tar matchen så pass seriöst att han till och med tvingar Zlatan, alltså Zlatan som landslaget annars behandlar med silkesvantar, in i startelvan. Trots hans önskan att få stå över kvällens match.

Här är punkterna som du ska hålla koll på i kväll:

Rasmus Elm. Sveriges stora besvikelse i EM. Mittfältaren (ja, enligt Hamrén kan han ju spela överallt) stänkte in frisparkar för sin dåvarande klubb AZ Alkmaar men floppade rejält i EM. Nu får en ny chans att visa upp sig. Förbrukar han Hamréns förtroende, ja då tvekar inte vår förbundskapten att slänga in en viss 36-årig veteran från Elfsborg.

Mittlåset. Nu när Sveriges mittbacksrese Olof Mellberg har avslutat sin landslagskarriär står hoppet till Jonas Olsson och Andreas Granqvist. Om Sverige spelar på 70 procent av sin kapacitet i kväll ska de in ens behöva ställas på prov mot Kina. Men deras kommunikation, samarbete och tajming måste klaffa för att Sverige ska kunna ta sig igenom Sveriges mycket tuffa VM-kvalgrupp. Det behöver de visa redan i kväll.

– Ytterbackarna. Sveriges svagaste lagdel. I kväll matchas Mikael "håll-en-stolpe" Lustig och Behrang "inkast" Safari på varsin kant. Hamrén har tidigare visat sig ha ett kort tålamod och gör de båda inte felfri match i kväll kan de räkna med att få värma bänken mot Kazakstan på tisdag. 

Coachningen. Hamrén har valt att ställa upp med starkast möjliga lag i kväll. Men är det någon som sviker kommer han inte vara sen med att använda sina avbytare. Det ger oss ett hum om hur han tänker och vilka spelare som bankar på dörren till startelvan.

Toivonen. Förbundskaptenens gullunge i den svenska truppen. Hamrén väljer alltid att hitta en plats någonstans på det offensiva mittfältet för Degerforssonen. Men han trivs inte på kanten. Hade inte Zlatan varit en av världens bästa spelare hade Toivonen och han bråkat om bollarna i mitten. Frågan är var han ska ta vägen? Safari lär få en viktig roll att fylla upp på vänsterkanten för att Sverige ska hålla bredden i spelet. 

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stark och Nordqvist skuggar täten i majorn

1 timme sedan

NHL: Arizona flyttar till Utah

3 timmar sedan
NHL-laget Arizona flyttar till Utah efter en storaffär som nu har godkänts av ligan. Vad det nya namnet blir är inte klart.

Orken tog slut: "Bittert så klart"

igår 23:20
Sju matcher i kvartsfinalen och lika många i semifinalen. 14 matcher på mindre än en månad blev ett alltför tufft program för Frölunda. Nu väntar semester. Bittert så klart. Vi hade bättre förhoppningar än så men kommer helt enkelt inte upp i nivå i dag, säger backresen Henrik Tömmernes strax efter slutsignalen.

Åberg flyger vidare – bjöd på en eagle

igår 23:06
Ludvig Åbergs stora genombrott kom redan i Ryder Cup i höstas. Steget till världskändis tog han i Augusta. Tvåan i Masters förra helgen kan vara på väg mot något fint och framgångsrikt även på Hilton Head Island, där han ligger delad fyra efter första rundan.

Skellefteå i final: "Dags att de får torsk"

igår 21:50
Det blir Skellefteå som möter Rögle SM-final. Västerbottningarna pallade för trycket och vann den sjunde och avgörande matchen mot Frölunda med 4-1. Det är dags att de får torsk nu, säger Oscar Lindberg om finalduellen mot Rögle.

Jagr, 52, historisk och målskytt

igår 21:04
Den tjeckiske legendaren Jaromir Jagr har hunnit fylla 52 år – men är inte klar med hockeykarriären.