Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sverige kan få fotbolls-EM - men inte Norge

Friends Arena kan bli EM-arena. Men inte norska Ullevål.
1 av 2

Friends Arena kan bli EM-arena. Men inte norska Ullevål.

Janerik Henriksson/Håkon Mosvold Larsen/Scanpix/Montage

Karen Espelund i Uefas exekutivkommitté tycker att Ullevål är lite för liten.
2 av 2

Karen Espelund i Uefas exekutivkommitté tycker att Ullevål är lite för liten.

Carl Sandin/Bildbyrån

Sport | 06/12/2012 22:35

Efter Uefas beslut om att förlägga fotbolls-EM år 2020 i flera länder över hela Europa kan nu Sverige få stå som värdland. Men för Norge blir det inget, Ullevål är för litet.

EUROPA. Uefa beslutade att fotbolls-EM 2016 i Frankrike blir det sista som spelas i ett eller två länder. Från och med 2020 kommer EM att anordnas runtom i hela Europa. Eller rättare sagt i 13 länder. Vilka det blir bestäms inte förrän 2014, men Sverige ligger bra till.

– Jag vill vara tydlig med att vi inte har bestämt oss för att det här gäller i all framtid. Till att börja med handlar det bara om 2020. Men Stockholm borde absolut ligga bra till med sin nya arena, säger Karen Espelund i Uefas exekutivkommitté till Fotbollskanalen.

För vårt kära grannland i väst, Norge, ser det däremot aningen mörkare ut.

– Per idag är Oslos Ullevål lite för liten för att kunna ansöka, säger Espelund till Fotbollskanalen.

"En resa till en match kommer att kosta som en hel turnering"

Beslutet upprör många fotbollsfans som tycker att själva mästerskapskänslan försvinner av att byta spelort flera gånger under en turnering.

– Folk är rädda för avstånden mellan länderna, och de kostnader det skulle vara för att följa sitt land under en EM-turnering. Bara en resa till en enskild match skulle ju kunna kosta lika mycket som en hel EM-turnering i dag. Och det är tråkigt att tappa den lokala känslan som det har varit hittills att åka på EM, säger Camp Swedens talesperson Ola Sjöstedt till Aftonbladet.

Men Karen Espelund ser ingen anledning till oro.

– Där har vi inget färdigt svar, men vi tänker oss ett slags regional koncentration av spelplatserna. Man ska inte kunna ha ena matchen i Grekland, nästa i Finland och en tredje någon helt annanstans. Alla kan vara lugna över att vi vill bevara EM-känslan, men vi återkommer till den exakta utformningen, säger hon till Fotbollskanalen.