SvFF: "Gerndt kan bli en väldigt fin förebild för våra ungdomar"

- 06/11/2013, 09:20
Alexander Gerndt är tillbaka i landslaget efter sin avstängning.
1 av 4

Alexander Gerndt är tillbaka i landslaget efter sin avstängning.

BildbyrΌn / Marcus Ericsson

Idag spelar Gerndt i Young Boys i den schweiziska Ligan.
2 av 4

Idag spelar Gerndt i Young Boys i den schweiziska Ligan.

Bildbyrån / Andreas Meier

Gerndt var skyttekung i holländska Utrecht.
3 av 4

Gerndt var skyttekung i holländska Utrecht.

Bildbyrån / Frank Renia

Han slog igenom i Helsinborg.
4 av 4

Han slog igenom i Helsinborg.

Bildbyrån / Nils Jakobsson

Alexander Gerndt är tillbaka i landslaget efter misshandeln då fotbollsförbundet anser att han har fått sitt straff. Nu tror ordföranden Karl-Erik Nilsson att han kan bli en förebild.

Erik Hamrén tog under tisdagen ut truppen till det avgörandet playoffet mot Portugal. Då Tobias Hysén är skadad fanns Alexander Gerndt med i hans ställe. Han kallades in senast mot Tyskland men spelade aldrig då. Nu är han med för första gången, efter sin villkorliga dom för misshandel av sin före detta hustru.

Hamrén tycker det var ett lätt val att ta med anfallaren.

– Jag som förbundskapten har som uppgift att ta ut de spelare som jag tror är bäst för att nå resultat. Han är uttagningsbar och har varit under lång tid så nej, det har inte varit svårt, sa förbundskaptenen under tisdagens presskonferens.

"Säker på att Alexander kan bli en förebild"

Frågan om Gerndt skulle få spela mer eller inte i landslaget har hanterats av Fotbollförbundets styrelse. Anfallaren var avstängd december 2011 till april 2012.

– Vi sju i styrelsen har ansvar för det här och vi upplevde att det här var det rätta beslutet, med all respekt för att en del tycker att det är fel. Jag har respekt för den kritik som funnits både för att vi stoppade honom och när han blev tillgänglig, säger Karl-Erik Nilsson till Aftonbladet.

Nilsson har stora tankar för Gerndt i framtiden. 

– Alla killarna och tjejerna som tas ut i landslaget är förebilder. Och jag är säker på att Alexander kan bli en väldigt fin förebild för våra ungdomar, säger han.