Stockholm

Brasilien fruktar: Barnsexvåg under VM

Över 500 000 barn säljer sex i Brasilien – och nu väntas sexhandeln öka under VM i sommar.
1 av 2
Över 500 000 barn säljer sex i Brasilien – och nu väntas sexhandeln öka under VM i sommar. Foto: Ap/TT Bild
I Belo Horizonte lär en organisation för prostitution ut engelska till sexsäljarna innan mästerskapet.
2 av 2
I Belo Horizonte lär en organisation för prostitution ut engelska till sexsäljarna innan mästerskapet. Foto: Ap/TT Bild

När VM i Brasilien spelas i sommar kommer runt 600 000 besöka landet. Nu är myndigheterna i det sydamerikanska landet rädda för att sexturismen – med 500 000 barnprostituerade – kommer explodera under mästerskapet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

På fredag lottas gruppspelet till fotbolls-VM 2014 i Brasilien. Då är drygt sex månader kvar innan premiärmatchen av mästerskapet spelas. Men problemen hopar sig för värdnationen. Läktaren till den nästan färdigbyggda arenan Itaquerao rasade förra veckan och nu uttrycker de brasilianska myndigheterna sin oro för sexturismen till landet – särskilt för den stora mängden barnprostituerade.

– Vi är oroliga för att sexförsäljning kommer att öka i värdstäderna och runt dem, säger Joseleno Vieira dos Santos, samordnare för en nationellt program mot barnsexhandel, enligt New York Post och fortsätter:

Sexhandeln ökar i samband med stora evenemang

– Vi försöker så gott det går att maximera den här insatsen med staten och lokala myndigheter för de ska förstå bredden av det här problemet.

Trots att 75 procent av barnsexköparna kommer från landet ökar sexhandeln i Brasilien drastiskt i samband med stora evenemang – och VM lär inte bli något undantag. En organisation för prostituerade i Belo Horizonte, en av värdstäder, lär till och med ut engelska till de som förväntas sälja sex under mästerskapet. 

– Det kommer med all säkerhet att röra sig betydligt fler människor i området runt arenan under matcherna och staden kommer att vara full av turister, säger Giovana, en 19-årig transvestit, som har sitt hörn nära Fortaleza’s Castelão stadion där flera matcher kommer att spelas, och fortsätter:

Små förhoppningar att kunna lösa problemet

– Jag vet att det kommer att bli mer arbete för alla; kvinnor, flickor, alla. 

Förhoppningarna att kunna stävja problemet innan världsmästerskapet är små säger Vieira dos Santos.

– Vi inser att vi bara nuddar toppen av isberget med våra insatser för VM, men vi hoppas att vi bygger upp en kunskap och kan implementera längre program i framtiden. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.