Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Svenska fans till uppror mot SD i kväll – står upp för Zlatan

- 04/09/2014, 14:37 -
Svenska supportrar står upp för Zlatan mot Sverigedemokraterna under landskampen på torsdagen.
1 av 4

Svenska supportrar står upp för Zlatan mot Sverigedemokraterna under landskampen på torsdagen.

Bildbyrån/TT

SD-kandidatens hat mot Zlatan.
2 av 4

SD-kandidatens hat mot Zlatan.

Inte rasist, men...

Jimmie Åkesson har antytt att Zlatan är en "legosoldat".
3 av 4

Jimmie Åkesson har antytt att Zlatan är en "legosoldat".

TT Bild

I kväll kommer motreaktionen.
4 av 4

I kväll kommer motreaktionen.

HENRIK MONTGOMERY / TT

"Stå upp för vår lagkapten: Svenska fans för Zlatan – mot SD". Det evenemanget sprids som en löpeld på Facebook just nu.

När Sverige möter Estland i träningslandskampen under torsdagen ska svenska fans "tydligt markera att vi inte accepterar Sverigedemokraternas rasistiska skitsnack om vår lagkapten!". Anledningen är de åsikter SD-politikern Henrik Kunni har uttryckt om Zlatan Ibrahimovic. I ett Facebook-inlägg skrev han att man borde "skjuta honom" (Zlatan reds. anm).

"Pallar inte det här skitsnacket längre"

Därför ska tusentals svenska fans protestera på Friends Arenas läktare i kväll. Föreningen Tillsammanskapet Stockholm ligger bakom initiativet och vidare skriver de:

"Att någon, speciellt en politiker som försöker vinna folkets stöd, uttrycker sig så är för jävligt. Och vi vet också att Kunnis partiledare Jimmie Åkesson beskrivit Zlatan som en slags legosoldat som inte i första hand är svensk. En annan SD-topp, Mattias Karlsson, har hävdat att Zlatan inte är svensk. Vi pallar inte det här skitsnacket längre."

"Oss kan ni räkna med"

Fredrik Sone, initiativtagare till evenemanget, utvecklar:

– Vi har fått väldigt bra respons i sociala medier, så av den anledningen tror vi på en bra uppslutning. Vi vill synliggöra vilka åsikter och föreställningar som faktiskt finns bland medlemmar i partiet. Givetvis ska rasister inte röra någon, och vi kommer att stå bakom alla som drabbas, oss kan ni räkna med, säger han till Nyheter24

Här hittar du evenemanget.

LÄS MER:

SD-kandidat: "Skjut Zlatan Ibrahimovic"