Lördag 1 Okt
Stockholm

Pinthorp: Min EM-trupp – med en trollgubbe som joker

1 av 4
Patrik Carlgren utmanar om en målvaktsplats i EM-truppen.
2 av 4
Patrik Carlgren utmanar om en målvaktsplats i EM-truppen. Foto:
Sam Larsson (till höger) har imponerat i klubblaget Heerenveen under våren.
3 av 4
Sam Larsson (till höger) har imponerat i klubblaget Heerenveen under våren. Foto:
Sam Larsson. Närmar sig möjligen A-landslagsdebuten?
4 av 4
Sam Larsson. Närmar sig möjligen A-landslagsdebuten?. Foto:

I morgon tar Erik Hamrén ut den officiella EM-truppen. Nyheter24:s Adam Pinthorp agerar förbundskapten för en dag och har här plockat ut den trupp han helst av allt hade sett i EM.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det är omöjligt att veta vad som sker bakom stängda dörrar. Exakt hur stort inflytande Zlatan Ibrahimovic har på Erik Hamrén, och vilka spelare som betyder mest i omklädningsrummet och för gruppen vid sidan om fotbollsplanen.

Alla är viktiga parametrar att väga in till ett mästerskap. Det är intensivt och påfrestande. Det gäller att bygga ett lag som inte bara fungerar på planen utan även gör det utanför.

Det här är saker jag omöjligt kan ta ställning till när jag nu plockar ut de 23 spelare jag vill se representera Sverige i EM om några veckor. Det jag i stället fokuserar baserar mina val på är främst form, karaktär och spelstil, men även flexibilitet och lite rutin.

MÅLVAKTER: Andreas Isaksson (Kasimpasa), Robin Olsen (FC Köpenhamn) och Patrik Carlgren (AIK).

Kommentar: Hade Kristoffer Nordfeldt gått till en större klubb (än Heerenvenn, som han lämnade förra sommaren) och fått regelbundet med speltid hade han varit given här och säkerligen en konkurrent till Isaksson. Nu prioriterar jag Carlgren som trea för att se och lära. Och han har vinnarmentaliteten med sig i landslagsdressen efter U21-bragden förra sommaren.

Bildkälla: Bildbyrån.

FÖRSVARARE: Mikael Lustig (Celtic), Emil Salomonsson (IFK Göteborg), Victor Nilsson Lindelöf (Benfica), Andreas Granqvist (Krasnodar), Erik Johansson (FC Köpenhamn), Pontus Jansson (Torino), Ludwig Augustinsson (FC Köpenhamn) och Oscar Wendt (Borussia Mönchengladbach).

Kommentar: Både Nilsson Lindelöf och Sebastian Larsson kan agera alternativ till Lustig som högerback – men "Seb" är uppenbart inte helt bekväm i rollen och Lindelöf vill jag inte flytta från mittlåset. Därför tar Emil Salomonsson plats i truppen som jag föredrar före Anton Tinnerholm. Martin Olsson? Duktig spelare i sina stunder som trots allt haft skadeproblem på slutet. Oscar Wendt borde vara helt given sett till klubb, prestation och kontinuitet de senaste åren. Augustinsson inte bara med för att lära utan också en spännande joker.

MITTFÄLTARE: Oscar Lewicki (Malmö FF), Kim Källström (Grasshoppers), Oscar Hiljemark (Palermo), Albin Ekdal (Hamburg), Sebastian Larsson (Sunderland), Emil Forsberg (RB Leipzig), Jimmy Durmaz (Olympiacos) och Sam Larsson (Heerenveen).

Kommentar: Inga större överraskningar. Väljer Sam Larsson före Erkan Zengin av den enkla och för mig ytterst logiska anledningen att ingen kommer spela från start – och som inhoppare är Larsson ett betydligt mer sexigt alternativ att kasta in för att röra om i en motståndarbacklinje. En trollgubbe som dessutom är i väldigt fin form.

Bildkälla: Bildbyrån.

ANFALLARE: Zlatan Ibrahimovic (Paris Saint-Germain), Marcus Berg (Panathinaikos), John Guidetti (Celta Vigo) och Emir Kujovic (IFK Norrköping).

Kommentar: Emir Kujovic har inte visat några tecken på en formdipp utan fortsätter på den inslagna vägen från förra säsongen. Därför klart före konkurrenterna i kampen om den fjärde anfallsplatsen. I övrigt helt givet.

Om du gillade den här texten kanske du uppskattar andra nyheter om EM. Bland annat när Albin Ekdal talar ut om sin skada han ådrog sig under ett nattklubbsbesök eller hur landslaget kommer bo i sommar.

Är du enig om EM-truppen?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.